ZETApress

hírportál

Az EU és a jövőd

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és az Engame Akadémia a hétvégén a világ legrangosabb középiskolás vitaformátumában megrendezte az eddigi legnagyobb, országos angol nyelvű vitaversenyt – először, de terveink szerint nem utoljára!

Az ország számos sarkából érkeztek résztvevők vitázni, szurkolni, és az itthoni vitapedagógia tapasztalt alakjaitól tanulni a Lövőház utcai Európa Pontba. Hallhattunk előadásokat a vitakészség-fejlesztésről, a dispután keresztüli közösségépítésről, és korábbi diákvitázók karrierútjairól is.

Az ilyen rendezvények azért is fontosak, mert a közönséget a vitákon keresztül közelebb hozzák az európai ügyekhez! – emelte ki a nyitóbeszédében Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője, aki zárszóként azt kérte a vitázóktól, hogy érezzék magukat nagyon jól az országos vitahétvégén. – A vita közösségeket épít; különböző véleményeket és nézőpontokat ismerhetünk meg segítségével. Használjátok a vitát készségeitek fejlesztésére és közösségek ápolására! – hangsúlyozta Dezsényi Balázs, az Engame Akadémia oktatási vezetője.

A hétvégi döntőn ötvennél több vitázó, bíró, felkészítő és érdeklődő gyűlt össze az Európa Pontban. A húsz versenyző csapat Budapest mellett Érdről, Kecskemétről, Balatonfüredről, Debrecenből, Szegedről, Pápáról és Budaörsről érkezett. A döntőbe az ELTE Radnóti Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Debreceni Ady Endre Gimnázium, a Budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium, a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium, a budapesti Engame Akadémia és a Milestone Intézet csapatai jutottak.

A döntőhétvége tételmondatai körbejárták az EU-s ifjúsági részvétel, a nemi esélyegyenlőség, illetve a szakképzés és egyetemi oktatás dilemmáinak témáit is. Az Európai Parlament nagykövet iskolája, az Debreceni Ady Endre Gimnázium diákja szerint: A vita egyik legnagyobb előnye, hogy a felkészülési idő alatt nagyon sokat tanulhat az ember és sok szempontból megvizsgálhat egy adott témát. Ez alatt a verseny alatt rengeteget tanulhattam az Európai Unióról is. Illetve a vitázás nagy értéke, hogy fejleszti a vitakultúrát. Megtanulhatjuk higgadtan és összeszedetten kifejezni, ha nem értünk egyet. Minden szempontból nagyon örülök, hogy részt vehettem a vitaversenyen! – fogalmazott Demeter Zsuzsa vitázó.

Thishousedoesn’tbelieve, a győztes csapat egy Interrail-bérletet nyert, amivel beutazhatja Európát. A legjobb vitázó Telek Johanna lett a Milestone Gold csapatból. – A fiatal generáció jövőjéről ne az idősebb döntsön! – volt a nyertes csapat egyik nyitó gondolata.

A bírók értékelése szerint a döntő leginkább azokat a kérdéseket járta körül, hogy mi vezetne egy jobb Európai Unióhoz, amiben nagyobb a demokratikus részvétel. A bírói panel úgy találta, nem lett elégségesen bizonyítva, hogy a 16 éven aluliak kevésbe racionálisan döntenek, és hogy túlságosan a szülői befolyás alá kerülnének. Ugyanakkor a tételmondatot támogató csapat érvelése alátámasztotta, hogy az indítvány több szavazóhoz, és hosszútávon nagyobb, tájékozottabb demokratikus részvételhez vezet majd.

Szóljon hozzá!