ZETApress

hírportál

Online EP-elnökválasztás

Négy jelölt indul a múlt kedden elhunyt David Sassoli helyére az Európai Parlament elnöki tisztjéért: Roberta Metsola, Alice Kuhnke, Kosma Złotowski és Sira Rego száll versenybe az EP elnöki tisztéért a 2019-2024-es ciklus II. felére – tudatta az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

Roberta Metsola (EPP, Málta), Alica Bah Kunke Zöldek/EFA, Svédország), Kosma Złotowski (ECR, Lengyelország) és Sira Rego (Baloldal, Spanyolország) ma 09 órától, közvetlenül az első forduló előtt röviden felszólalnak. Az első forduló 09:30 és 10:15 között zajlik, az eredményt 11 órakor jelentik be.

Az elnöki tisztségre képviselőcsoportok vagy az úgynevezett alacsony érvényességi küszöböt elérő számú (a képviselők 1/20-át, vagyis mind a 705 képviselő jelenlétekor legalább 36) képviselő terjeszthet be jelöltet. Jelöltállítás, illetve a jelöltség visszavonása minden egyes szavazási kör előtt lehetséges.

Az elnököt titkos szavazáson, az érvényes szavazatok abszolút többségével, azaz a szavazatok 50%-a +1 szavazattal választják meg. A járványhelyzet miatt a szavazást online tartják. Ha három szavazási körben sem sikerül megválasztani az elnököt, akkor az abban legtöbb szavazatot begyűjtő két jelölt között dől el a választás az utolsó, 4. körben. Szavazategyenlőség esetén az idősebb jelölt győz.

A második szavazási kör eredményét 13 órakor jelentik be, a további szavazási körök esetén pedig 16:30-kor és 18:30-kor lesz eredményhirdetés. A legfrissebb információk a @EuroparlPress Twitter-fiókon követhetők.

Az újonnan megválasztott elnök a választás végeztével nyitóbeszédet tarthat, majd a Parlament az ő elnökletével választja meg ma és holnap a Parlament Elnökségének további tagjait. Az EP Eljárási szabályzatának 22. cikke értelmében az elnök széles körű végrehajtási és képviseleti jogkörrel rendelkezik. A szabályzatban konkrétan megfogalmazott feladatok mellett az elnök rendelkezik mindazon hatáskörökkel, amelyek a Parlament üléseinek levezetéséhez, valamint az ülések szabályszerű lefolytatásának biztosításához szükségesek. A Parlament elnökének megválasztása az Eljárási szabályzat 14-16. cikke alapján történik.

Szóljon hozzá!