ZETApress

hírportál

Katyn újabb áldozatai

A Lengyel Légierő 101-es oldalszámú TU-154M típusú repülőgépe Lech Kaczyński köztársasági elnökkel és az ország többtucatnyi vezető személyiségével a sűrű ködben három sikertelen megközelítés után a pálya előtt 300-400 méterre a fákat letarolva a földnek ütközött és kigyulladt. A fedélzeten tartózkodó 132 fő, köztük a 8 főnyi személyzet életét vesztette.

A kormánygép a varsói Frédéric Chopin Airportról szállt fel és utasai a katyni mészárlás 70. évfordulójának megemlékezésére repültek Szmolenszkbe. A Szmolenszk Szevernij, azaz Smolensk-North félkatonai repülőtér, nem rendelkezik ILS ? Instrument Landing System ?, vagyis műszeres leszállító rendszerrel, és a rossz időjárás, mindössze 500 méteres látótávolság miatt nem fogadott még orosz érkező repülőgépeket sem. A helyi irányítás a lengyel gépnek a tervezett kitérő repülőtereket, a moszkvai Seremetyevo, vagy a minszki nemzetközi repülőtereket javasolta.

Miért erőltették az egészen biztosan kitűnő pilóták a leszállást? ? teszi fel a kérdést Angyal László Aviator. Kaphattak-e erre utasítást, s ha igen, akkor kitől? Ez természetesen jogtalan lehetett, mert a légijármű fedélzetén mindig a parancsnoké, a kapitányé az utolsó szó. Valószínűleg utasíthatták őket, mert a kitérő az ünnepi megemlékezést meghiúsíthatta, vagy eltolhatta volna. Az igazságot sohasem fogjuk megtudni, a katasztrófát elkönyvelik, mint pilótahibát. A lengyel kormánygép katasztrófája talán örök rejtély marad. Katyn újból szedte áldozatait?

2 hozzászólás

  1. A roncs orra nem a képen látható 101-es repülőgépé. Nem is hasonlít.

Visszajelzések

  1. Lávahamu Izlandról | ZETApress