ZETApress

hírportál

Termálvíz Bécsben

Hamarosan termálvízzel fűtik Bécset. Elkészült az osztrák főváros alatti területek pontos 3D-s geológiai térképe. Háromezer méteres mélységben ígéretes termálvízvagyon rejtőzik, amelynek kiaknázásával Bécs hőellátása még közelebb kerülhet a klímasemlegességhez. 2022 tavaszáig alaposan megvizsgálják a terület geológiai adottságait, mielőtt geotermikus erőművet létesítenének.

A GeoTief Wien projekt keretében a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie és partnerei 2016 óta vizsgálják az osztrák főváros alatti talaj rétegeit és szerkezetét. Ennek eredményeként elkészült a Bécs alatti kőzetrétegek pontos 3D-s modellje. Kiderült, hogy háromezer méteres mélységben, az úgynevezett Aderklaaer Konglomerátum óriási potenciált rejt magas hőmérsékletű termálvíz formájában – tudatták sajtósaik.

A 3D-s modell elkészítéséhez először a szénhidrogénipar állományadatait elemezték és értékelték. Ezután – Ausztriában először – 3D-s szeizmikus méréseket végeztek. Ehhez egy 175 km2-es területen 16 ezer vezeték nélküli érzékelőt helyeztek ki, amelyek speciális járművekkel keltett rezgéshullámok szeizmikus visszaverődését rögzítették. Ezután 50 terabájtnyi adatot elemeztek és vetettek össze a szénhidrogéniparból származó állományadatokkal.

Ha sikerül kiaknázni a mélyben felfedezett termálvízvagyont, Bécs hőellátása 2040-re teljesen klíma-semlegessé válhat. A cél az, hogy addigra a város hőszükségletének 56 százalékát távhő, a fennmaradó részt pedig hőszivattyúk segítségével fedezzék. A távhő klímasemlegessé válásában a hulladékégetés és a hulladékhő hasznosítása mellett a geotermiának szánnak központi szerepet. Ha a felszínen Donaustadtól Simmeringig tartó terület alatt rejlő magas hőmérsékletű vizet sikeresen fel tudják használni a megújuló energián alapuló távhő előállításához, az akár 120 megawatt termikus teljesítményt is jelenthet. Bécs célja, hogy 2030-ra 125 ezer háztartást láthasson el a földhőből származó távhővel.

A most beazonosított geotermikus rezervoár geometriai és eddig ismert hidraulikus tulajdonságai nagyon ígéretesek, a háromezer méteres mélységben található víz hőmérséklete 100 Celsius-fok körül lehet. Mivel a geotermikus erőmű megépítése előtt szeretnék minimalizálni a kockázatokat, 2022 tavaszáig alaposan felmérik a terület tulajdonságait. Megvizsgálják az Aderklaaer Konglomertátum kőzeteit, azok vízáteresztő képességét, valamint a termálvíz kémiai összetételét is.

Szóljon hozzá!