ZETApress

hírportál

Álmok a világról Bécsben

November végén Bécsben lehet majd először látni ízelítőt azokból az álmokból, amelyeket a világ minden pontjáról küldtek be az emberek a Big Dream projekt megvalósításához. A 2022-ben bemutatott műalkotás az emberek 2030-ról szóló elképzeléseit ábrázolja – tudatták sajtósaik.

November 25-én csütörtökön debütál Bécsben a Big Dream, melynek keretében 2030 utópisztikus világa elevenedik meg a művészet segítségével. December 31-ig bárki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy beküldje gondolatait arról, hogyan fog kinézni a Föld szűk tíz év múlva. Ezeket az elképzeléseket aztán 2022 februárjában egy nagy közös műalkotásként a világ különböző pontjain kiállítják, illetve kivetítik. Ízelítőként 2021. november 25-én 19 és 23 óra között a bécsi Leopold Múzeum falán látható majd az a fényinstalláció, amelyet az eddig beküldött álmokból állítottak össze.

Maga az ötlet 2017-ben született Tel Avivban, ahol ötszáz a Közel-Kelet jövőjével kapcsolatos elképzelést mutattak be egy hatalmas installáción. Szerepelt ezen például felhőket és esőt generáló óriás teáskanna Haifán, velencei stílusú vízi alagút Jeruzsálemben és expresszvonat Indiába. Az 1400 m2-es kész művön aztán jógamatracokat helyeztek el és később közös jógázást szerveztek. Az akciót élőben közvetítették az egész világon.

A Big Dream év végéig mintegy százezer álmot szeretne összegyűjteni a világ minden pontjáról, melyekből aztán ötven nemzetközi művész mozaikot és videóinstallációt készít. Eddig negyvenezer vágyálom gyűlt össze, ezekbe lehet betekinteni november 25-én Bécsben és december 2-án csütörtökön New Yorkban. A jövőről szóló elképzeléseket idekattintva lehet megosztani.

A program célja, hogy az embereket közelebb hozza egymáshoz, mindenki optimistán tekintsen a jövőbe, valamint, hogy emlékeztessen arra, hogy bolygónkhoz, embertársainkhoz és magunkhoz körültekintőbben és szeretetteljesebben viszonyuljunk.

A 2022. február 2-án szerdán bemutatásra kerülő Big Dream műalkotás olyan helyszíneken lesz látható, mint a Times Square, a londoni Old Royal Naval College, a tokiói Shibuya crossing, vagy a melbourni Fed Square. Az utolsó állomás egy űrhajón lesz a Nemzetközi Űrállomáson, Eytan Stibbe volt izraeli vadászpilóta közreműködésével.

Szóljon hozzá!