ZETApress

hírportál

Bécsi reparálások

Akár méhkaptár javíttatását is finanszírozza Bécs: harmadik szakaszába lépett a javítási kupon-akció. Tovább folytatódik a népszerű javítási kupon-akció Bécsben. Az osztrák főváros újabb 570 ezer eurót szavazott meg arra, hogy elromlott tárgyaik automatikus kidobása helyett a lakosok inkább javíttassák meg azokat. Egy kuponnal száz euróig lehet támogatást kapni.

A 2023-ig futó kezdeményezéssel az egész gazdaság profitál és még a környezetet is kíméli. Továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a Reparaturbon, vagyis Bécs Város javítási kupon-akciója. A program oldaláról letölthető utalvánnyal elromlott tárgyak és háztartási berendezések javíttatását támogatják száz euróig, illetve a költségbecslésnél felmerült összeget negyvenöt euróig. A cél, hogy minél kevesebb felesleges hulladék termelődjön, nem mellesleg pedig a bécsi gazdaság is profitál az ötletből. Az első két szakaszban – 2020. szeptember és december között, illetve 2021. március és június között – mintegy 26 ezer tárgyat javítottak meg a szakemberek, aminek köszönhetően átszámítva körülbelül 620 tonnával kevesebb szén-dioxid termelődött.

Ennek sikerén felbuzdulva 2021. november 2-án elindult a harmadik periódus is, amihez a város újabb 570 ezer eurós támogatást szavazott meg. Újdonság, hogy a honlapon valós időben lehet követni a megspórolt szén-dioxid ekvivalens szintjét, illetve hogy épp hányadik megjavított tárgynál jár a program. Az illetékesek most azon dolgoznak, hogy a javíttatásnak ezt a rendhagyó lehetőségét akár egész Ausztriára kiterjesszék.

De nemcsak belföldön, külföldön is felfigyeltek a Reparaturbonra. Elnyerte például az Innovation in politics-díjat, mint a tíz legjobb környezetvédelmi projekt egyike Európában. Az amerikai Portlandben pedig saját kuponakciót indítottak, annyira megtetszett nekik a kezdeményezés – tudatták sajtósaik.

A javítási kupont jelenleg kilencven erre szakosodott vállalkozásnál, több mint száz helyszínen lehet beváltani. Az eddigi adatok alapján a javítandó holmik 62%-a elektronikai cikk volt, főleg mobiltelefon és tablet; 10%-ot tettek ki a bütykölni vitt kerékpárok, 13%-ot a cipők, textilek és bőrtárgyak. Akadtak persze olyanok is, akik nem mindennapi tárgyaikat szerették volna eredeti pompájukban visszakapni: ők méhkaptárt, brácsát, gramofont, illetve kandallóórát szereltettek. A szervizelés az esetek 90%-ában sikeres volt. A Reparaturbon hivatalosan 2023-ig fut, erre a főváros összesen 1,6 millió eurót különített el.

Szóljon hozzá!