ZETApress

hírportál

Emlékerdő Bécsben

Már a bécsi temetőkben is lehet természetközeli temetést kérni. A természet körforgásába illeszkedő, mégis közösségi közlekedéssel könnyen megközelíthető temetkezési formákat szeretné népszerűsíteni a Bécsi Temetők Szövetsége. Hat temetőben érthetőek el a különleges megoldások, melyek között családi fa-nyughely és esővíz áztatta biourna is szerepel.

Vissza a természetbe, ki a villamossal! – ezzel a jelszóval szeretné forradalmasítani a természetközeli temetkezési formákat a Bécsi Temetők Szövetsége. Olyan végső nyughelyekről van szó, melyek a természet körforgásába illeszkednek, ugyanakkor könnyedén megközelíthetők közösségi közlekedéssel. Ráadásul a városi klíma javításához is hozzájárulnak. Jelenleg hat bécsi temetőben van lehetőség ilyen típusú búcsúztatásra.

Igen népszerű például az emlékerdő, ahol hatalmas ősfák ölelésében, nyugalmas helyen alakítható ki a sírhely. Ennek továbbfejlesztett változata, amikor egyes fák kizárólag egy család vagy családi barátok nyughelyéül szolgálnak. Aki fák helyett cserjéket, vagy bokrokat választana, esetleg inkább egy szabad füves területet képzelt el, az is talál megfelelő megoldást a kínálatban. A Feuerhalle Simmering temetőben továbbá virágzó urnakertbe is helyezhetjük szerettünket. A legújabb természetes megoldás pedig a vízben lebomló urna a Hietzingi temetőben. Az esővíz lassan áztatja szét a speciális biournát, a hamvakat pedig belemossa a földbe, így azok újra a körforgás részei lesznek, ráadásul a körülötte lévő virágokat is táplálják.

Minden temetkezési fajtánál elérhető a digitális ügyintézés, illetve online megemlékezést is lehet tartani, ahol képeket, gondolatokat, anekdotákat oszthatnak meg egymással a családtagok, barátok és ismerősök. Még gyertyagyújtásra is lehetőség van a virtuális térben – tudatták sajtósaik.

Szóljon hozzá!