ZETApress

hírportál

Európa-napi Fesztivál

Ezreket vonzott tegnapig a virtuális uniós futás. Online koncertek, beszélgetések, gasztroélmény és tombolasorsolás is színesítette a programot – tudatták sajtósaik.

Virtuális formában rendezték meg május 9-én vasárnap az Európa-napi fesztivált. Közel tízezren vettek részt az ingyenes online eseményen, amelyen a változatos családi programok mellett nemcsak a hazai zenei élet kiemelkedő képviselői várták a kikapcsolódni vágyókat, de főzőshow és szakmai beszélgetések is színesítették a programot. 2257 lelkes sportoló teljesítette a 17 kilométeres virtuális futóversenyt.

Az idei Európa-napi fesztivál egyik fő attrakciója a hazánk uniós csatlakozásának 17. évfordulója alkalmából rendezett 17 kilométeres virtuális futás volt. A távot május elseje és 9-e között bárhol lehetett teljesíteni egyéniben vagy váltóban, érkeztek is eredmények az ország szinte minden pontjáról és az országhatárokon túlról is: például Szarajevóból, Kolozsvárról – de még Kazahsztánban és Kuvaitban is voltak, akik lefutották a 17 kilométert. Sokan úgy tervezték meg útvonalukat, hogy valamilyen európai uniós támogatásból megvalósult fejlesztés mellett is elhaladtak, és erről fényképet is küldtek. Az első kétezer teljesítőt a szervezők emlékéremmel jutalmazták, a tombolasorsoláson pedig különleges nyeremények találtak gazdára.

Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke videóüzenettel köszöntötte az ünneplőket: Ma, az Európa-napon egyszerre ünnepeljük az Európai Unió létét, és egyszerre hívjuk közös szövetségbe mindazokat, akik számára az Európai Unió a biztonságot, a gyarapodást, nemzeti identitásunk megerősödését jelenti, és készek meg is harcolni érte! – fejtette ki.

Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke szerint: Az Európa jövőjéről szóló konferencia nyújtotta idő elég lesz arra, hogy hangot adjunk elképzeléseinknek, rámutassunk a még megjavítandó feladatokra, és küzdhessünk közösségeink sikerességéért. Európa jövője a jelen problémáinak megoldásában van, és ebben mindannyian részt kell vegyünk! – üzente .

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos így köszöntötte honfitársait az Európa-nap alkalmából: Május 9-én együtt ünnepeljük a leghosszabb európai békét és jólétet megalapozó közösség születését. Európában lassan 76 éve béke van, szabadság és egyetértés. Mi magyarok sajnos csak később tudtunk ehhez a közösséghez csatlakozni, jóllehet mindig is odatartozók voltunk. 1956-ban, 1989-ben is egyértelművé tették a magyarok: ahogy a múltunk, a jelenünk és a jövőnk legyen európai! Erre egészen 2004-ig kellett várni. 17 év és egy újabb generáció távlatából ezt már adottságnak vesszük, amire magyarok több generációja is hiába várt – mondta.

A fesztivál délelőttjén a gyermekeket élő koncerttel szórakoztató Kaláka együttes lépett fel, majd délután Ágoston Béla és Danny Bain repítette el a legkisebbeket a mesék világába. A komolyabb témák iránt érdeklődők a nap első felében a digitális átállásról szóló beszélgetéshez kapcsolódhattak, amelynek résztvevői Navracsics Tibor kormánybiztos, Káel Csaba, a MŰPA vezérigazgatója, Mácsai Pál, az Örkény Színház alapító-igazgatója és Székely Kriszta, a Katona József Színház rendezője voltak. Délután a hulladékmentesség témáját járta körül Bauer Zsolt (Climate Reality Project), Horváth Bálint (Holland Nagykövetség) és Tóth Andi blogger. A gasztronómia szerelmesei otthonról követhették Mautner Zsófi főzőshow-ját, a napot pedig Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra élő koncertje zárta.

Az Európa-napi online műsorokat az Európa Pont Facebook-oldalán lehet visszanézni. A fesztivált az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája rendezte.

Szóljon hozzá!