ZETApress

hírportál

Részvéttávirat Moszkvába

Bajnai Gordon miniszterelnök táviratban fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek a moszkvai metróállomásokon elkövetett robbantásos merényletek áldozatai miatt ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország határozottan elítéli a Moszkvában végrehajtott robbantásokat, egyben kifejezte hazánk elkötelezettségét a terrorizmus elleni nemzetközi összefogás és együttműködés iránt. A kormányfő arra kérte orosz kollégáját, hogy tolmácsolja az elhunytak hozzátartozóinak és a sebesülteknek a Magyar Köztársaság kormányának legmélyebb együttérzését.

Athénban is robbantottak

A kormányfő részvéttáviratot küldött Athénba is. Bajnai Gordon táviratban fejezte ki együttérzését Georgios Papandreou görög miniszterelnöknek a tegnapi athéni bombamerénylet 15 éves halálos áldozatáról és sérültjeiről érkező hírek kapcsán. A miniszterelnök az erőszak minden formáját elítélve a magyar kormány szolidaritásáról és támogatásáról biztosította görög partnerét a terrorizmus ellen vívott harcban.

Kormányfői részvét Niederhauser Emil halálakor

Mély fájdalommal vettem tudomásul, hogy életének 87. évében elhunyt Niederhauser Emil történész, egyetemi tanár. Halálával Kelet-Európa történetének világhírű szaktekintélyét, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadóját vesztette el a nemzet.

Niederhauser Emil a kelet-európai társadalmak szakértőjeként számos területen megelőzte korát: a régió történetírásait elemző munkája úttörő jelentőségű. Az összehasonlító Kelet-Európa-kutatás magyarországi megalapozójaként számos országban publikált, halálával pótolhatatlan űr keletkezett a magyar tudományos életben. Emléke előtt mély fájdalommal hajtok fejet ? írta Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke.

Szóljon hozzá!