ZETApress

hírportál

Univerzális automatika

Univerzális automatizálással léphetnek új szintre a gyártócégek. Hannoverben bemutatta az ipar jövőjére vonatkozó koncepcióját a Schneider Electric. Sikeresen reagált a COVID-járvány jelentette kihívásokra az Ipar 4.0 megoldásokat már a krízis előtt alkalmazó termelőcégek túlnyomó többsége a McKinsey&Company felmérése szerint.

A Schneider Electric az idei Hannover Messe kiállításon alkalmazások, szolgáltatások és termékek sorát mutatta be, amelyek segíthetik a vállalkozásokat abban, hogy az új ipari forradalom éllovasai legyenek, illetve felszólította az iparági szereplőket az univerzális automatizáció támogatására.

Az Ipar 4.0 technológiákat már a COVID-járvány előtt szélesebb körben alkalmazó termelővállalatok 96 százaléka sikeresen reagált a megváltozott működési és üzleti környezetre – derül ki a McKinsey&Company több mint 400 cég körében végzett globális felméréséből. A válság előtt csak egy-egy tesztprojektet megvalósító társaságok esetében már csak 41% volt az eredményes választ adók aránya, míg az Ipar 4.0 technológiákat és megoldásokat egyáltalán nem használók esetében 19 százalék. A kutatás egyik további fontos megállapítása, hogy a megkérdezettek 65%-a úgy látja, az Ipar 4.0 most még értékesebb számára, mint a pandémia előtt volt.

A jelenleg is zajló negyedik ipari forradalom a digitális és automatizációs megoldások, illetve a legújabb technológiák – mint például a mesterséges intelligencia, a felhőalapú számítástechnika, az edge computing, vagy akár a kiterjesztett és virtuális valóság – megjelenését hozta a termelésben is. Az Ipar 4.0 térhódítását jól érzékelteti, hogy a MarketsandMarkets piackutató cég előrejelzése szerint mindössze öt év alatt várhatóan duplájára nő az ilyen megoldásokra fordított összeg világszinten – míg 2019-ben valamivel 72 milliárd dollár alatt volt az ilyen jellegű költés, addig 2024-ben már megközelítheti a 157 milliárd dollárt.

Az idei, április 12-16-a között megrendezett Hannover Messe 2021 rendezvényen a Schneider Electric Industries of the Future koncepciója keretében több olyan megoldást, szolgáltatást és terméket mutatott be, amelyek használatával a vállalkozások javíthatják termelékenységüket, rugalmasabban tudnak reagálni a változó körülményekre, ellenállóbbakká válhatnak a váratlan külső hatásokkal – mint például a COVID-járvány – szemben, illetve fenntarthatóbbá tehetik működésüket.

Az ipar nagyszabású paradigmaváltáson megy keresztül, még inkább a digitalizáció felé fordul. Jelentős fejlődésnek lehettünk tanúi eddig is a mesterséges intelligencia, a robotika, a dolgok internete, a gépi tanulás és más innovációk terén, azonban az ezekben rejlő teljes potenciált nem lehet zárt ipari rendszerekben kiaknázni. A hatékonyság, a rugalmasság és a fenntarthatóság következő szintjének eléréséhez bátornak kell lennünk. Itt az ideje, hogy újragondoljuk, mi mindent érhetünk el, ha a különböző iparágak és piaci szereplők elfogadják az interoperábilis technológiákat és partnerségeket. Az univerzális automatizálással és a továbbfejlesztett megoldásainkkal, amelyeket a működés során keletkező adatok kezelése és az ipari szoftverek kombinációján keresztül nyújtunk, továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy lehetővé tegyük ügyfeleink számára, hogy elérhessék a válság utáni világban a sikeres működésükhöz szükséges agilitást és rugalmasságot – mondta el Peter Herweck, a Schneider Electric ipari automatizálásért felelős ügyvezető alelnöke.

A Hannover Messe 2021-en bemutatott Schneider Electric újdonságok

EcoStruxure Automation Expert 21.1 – Hardverfüggetlen automatizálási vezérlőrendszer, amely könnyen integrálható bármelyik harmadik fél megoldásaival, jelentős előrelépést biztosítva a gyártócégek és a feldolgozóipari vállalkozások számára a működési hatékonyságban. Egyéb előnyei mellett továbbfejlesztett kiberbiztonságot, diagnosztikai, felderítési és üzembe helyezési funkciókat, valamint kibővített könyvtárakat és nyelvi támogatást kínál. Emellett az AVEVA System Platformmal való mélyebb integráció biztosítja, hogy az EcoStruxure Automation Expert felhasználói minimális mérnöki erőforrás ráfordítással kihasználhassák az AVEVA piacvezető szoftverének előnyeit a felügyeleti, vállalati SCADA, MES és IIoT alkalmazásokhoz. Egy tanulmány szerint az EcoStruxure Automation Expert és az AVEVA kombinációja több mint 50 százalékkal csökkentette a szükséges mérnöki munka mennyiségét. Bővebb információ itt érhető el.

SM AirSeT középfeszültségű kapcsolóberendezés – Kis lépés a vállalkozásnak, de nagy ugrás a fenntarthatóság felé. A Schneider Electric terméke SF6-gáz helyett tiszta levegőt és vákuum-megszakítást használ. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teljes mértékben kihasználják a digitális funkciókat, és felszínre hozzák az adataikban rejlő valódi értékeket. Bővebb információ itt érhető el.

EcoStruxure Szolgáltatáscsomag – Az üzletmenet folytonosságának biztosítására 24/7-es szolgáltatás a nagy ipari szereplők számára távolról történő tanácsadással, helyszíni támogatással, illetve a megállapodástól függően karbantartással. Bővebb információ itt érhető el.

Szolgáltatási és Modernizációs Csomag – Három és hét év közötti időtartamra szóló megoldás, ami lehetővé teszi a vállalkozások számára a villamos berendezéseik modernizálását jelentős, azonnali beruházási igények nélkül, enyhítve ezzel a CAPEX-re nehezedő nyomást. Bővebb információ itt érhető el.

Galaxy VL 3-fázisú szünetmentes tápegység – Olyan ipari környezetekben történő alkalmazásra fejlesztették ki, ahol kritikus fontosságú a folyamatos működés. Támogatja az energia- és folyamathatékonyságot, valamint javítja a működés rugalmasságát és megbízhatóságát, miközben minimalizálja az eszközök teljes bekerülési értékét. Bővebb információ itt érhető el.

Felhívás univerzális automatizálásra

A Schneider Electric erősebb iparági együttműködést kér, és arra buzdítja az ipari vállalkozásokat, hogy az univerzális automatizálás, a fenntartható hatékonyság és a digitalizálás felkarolásával gyorsítsák fel a globális gazdaság helyreállását, valamint támogassák a feldolgozóipar és a gyártás fejlődését. A társaság álláspontja szerint a nyílt automatizálás, ahogyan ma létezik, nem elég nyitott, mivel a vállalatokat olyan automatizálási megoldások kötik, amelyek az innovációs lehetőségek helyett a szállítóhoz való kötöttséget helyezik előtérbe.

Ezzel szemben az univerzális automatizálás az IEC61499 szabvány által lehetővé tett, interoperábilis, plug and produce automatizálási szoftverkomponensek világa. A szabadon hordozható alkalmazásszoftverek a következő generációs iparágak alapvető eszközei, alkalmazásukkal olyan jelentős javulást lehet elérni a hatékonyság és a fenntarthatóság területén, ami egy évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Az EcoStruxure Automation Expert a Schneider Electric első, az univerzális automatizálási jövőképen alapuló megoldása. Az új megközelítés jelentős, közvetlen üzleti előnyökkel jár, az ipari technológiákra szakosodott ARC Advisory Group (ARC) kutatócég ?The Road to Universal Automation? című jelentése szerint az univerzális automatizálással az ipar évente 20-30 milliárd dollárt takaríthat meg.

A Schneider Electric

A Schneider Electric azért dolgozik, hogy mindenki a legtöbbet hozhassa ki az életet adó energiából, erőforrásainkból és a fenntarthatóságból, mindig és mindenhol. Life Is On. Küldetésünknek tekintjük, hogy teljeskörű, digitális partnerek legyünk a fenntarthatóságban és a hatékonyságban. Élen járunk a digitális átalakulásban, világszínvonalú folyamatokat és energiagazdálkodási technológiákat integrálunk, vezető megoldásokban egyesítjük az egész életciklust átölelő, a végponttól a felhőig összekötő vezérlőket, szoftvereket, és szolgáltatásokat, integrált irányítást kínálva az otthonok, épületek, adatközpontok, az infrastruktúra és a különböző iparágak számára. Helyi érdekeket képviselő globális vállalat vagyunk. Minden eszközzel támogatjuk olyan sztenderdek és egy nyílt közösség kialakulását, melynek tagjai elkötelezettek legfőbb értékeink, a befogadó környezet és a szabad gondolkodás iránt.l megoldásaival, jelentős előrelépést biztosítva a gyártócégek és a feldolgozóipari vállalkozások számára a működési hatékonyságban. Egyéb előnyei mellett továbbfejlesztett kiberbiztonságot, diagnosztikai, felderítési és üzembe helyezési funkciókat, valamint kibővített könyvtárakat és nyelvi támogatást kínál. Emellett az AVEVA System Platformmal való mélyebb integráció biztosítja, hogy az EcoStruxure Automation Expert felhasználói minimális mérnöki erőforrás ráfordítással kihasználhassák az AVEVA piacvezető szoftverének előnyeit a felügyeleti, vállalati SCADA, MES és IIoT alkalmazásokhoz. Egy tanulmány szerint az EcoStruxure Automation Expert és az AVEVA kombinációja több mint 50 százalékkal csökkentette a szükséges mérnöki munka mennyiségét. Bővebb információ itt érhető el.

Szóljon hozzá!