ZETApress

hírportál

Kínai partnerség

Hosszú távú partnerséget épít a kínai nagy-beruházóval a CELIZ konzorcium. A kínai illetőségű CRRC ZELC Europe magyarországi szerepvállalásáról, az együttműködés irányairól tartottak beruházásösztönző online konferenciát április 14-én szerdán.

A bécsi és berlini irodákkal rendelkező vasútépítő vállalat komoly lehetőségeket lát Záhony térségében, a CELIZ projekt stratégiai fontosságú régiójában. Az eseményen felszólalók egyetértettek abban, hogy Magyarország rendkívül kedvező, vonzó terep bármilyen beruházás számára. A videó-konferencián részt vett György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Mosóczi László, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, CHEN Qiang, a CRRC ZELC Europe ügyvezető igazgatója, TAN Yi, a CRRC ZELC Europe vezérigazgató-helyettese, Amanda Yining LI, a CRRC ZELC Europe Értékesítési&Marketing divíziójának helyettes osztályvezetője, Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Almási Martina, a Nemzeti Befektetési Ügynökség Járműipari osztályvezetője, Wu Jiang, a CECZ Kft. ügyvezető igazgatója, és Csomós Norbert, a MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. ügyvezető igazgatója.

A beszélgetést Horváth László, a L.A.C. Holding elnök-vezérigazgatója és a MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. többségi tulajdonosa nyitotta meg: Készek vagyunk együttműködni és összefogni, hazai szaktudásunkkal és piacismeretünkkel segíteni az eligazodást a műszaki, adminisztratív, jogi és egyéb kérdésekben. A CELIZ projekt kezdeményező szerepet visz abban, hogy a távol-keleti áruk minél nagyobb hányada Magyarországon át jusson el Nyugat-Európába – mondta el.

Fontos számunkra, hogy megújítsuk és folyamatos fejlődésben tartsuk a hazai vasúti infrastruktúrát annak érdekében, hogy minél több régiót tudjanak kiszolgálni vonataink, és hogy minél több országgal kössék össze a térséget. Gazdasági és kereskedelmi stratégiánk része az is, hogy olyan partnereket találjunk, akikkel közösen tudjuk előállítani azokat a megfelelő közlekedési eszközöket, melyekkel ez megvalósítható – hangsúlyozta György László, az ITM államtitkára.

A magyar kormány kiemelt vasút-stratégiai célja, hogy Magyarország Közép-Európa teherfuvarozási, logisztikai és elosztó központjává váljon. Ennek érdekében a következő évtizedben mintegy 6000 milliárd forintot szánunk a vasúti infrastruktúra és gördülőállomány korszerűsítésére. A biztonságos, kényelmes, gyors és versenyképes vasúti hálózat létrejöttét iparfejlesztéssel is támogatni kívánjuk – tette hozzá Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

CHEN Qiang, a CRRC ZELC Europe ügyvezető igazgatója elmondta: várja az együttműködést, és amint lehetséges, a menedzsment tagjaival szeretnének egy személyes egyeztetésre is ellátogatni hazánkba. – Magyarország az egyik kulcsfontosságú terület számunkra Európában, korábban már több projektünk is elindult, megvalósult a térségben. Szeretnénk hosszú távú partnerei lenni az európai vasútiparnak, hiszen a fejlesztés közös gazdasági érdekünk – hangsúlyozta.

Szóljon hozzá!