ZETApress

hírportál

Mangán az autóiparnak

Önellátó lehet az autóipar jövőjét jelentő mangánból Európa az EIT InnoEnergy támogatásával – olvastuk a sajtóközleményben.

362 millió euró értékű támogatással segíti az EIT InnoEnergy a csehországi Chvaletice városában, az Euro Manganese vállalat beruházásaként megvalósuló mangánprojektet, amely a jövőben jelentősen hozzájárulhat a versenyképes, fenntartható akkumulátorcella-előállítási értéklánc kiépítéséhez Európában, többek között az Európai Akkumulátor Szövetség (EBA) révén.

Chvaletice-ben található az egyetlen jelentős mangánforrás az Európai Unió területén, amely 2025-re képes lesz kielégíteni az akkumulátorokhoz kapcsolódó nagy tisztaságú európai mangánkereslet akár 50 százalékát is. Emiatt is számít ez a projekt mérföldkőnek az európai autóiparban, miután hosszú távon csökkentheti a nyersanyag-ellátási zavarok kockázatát. A nagy tisztaságú mangán az akkumulátorok elengedhetetlen alapanyaga, az európai elektromos járművek pedig túlnyomó részben erre fognak támaszkodni. Becslések alapján a nemzetközi igény 2030-ra több mint tízszeresére fog nőni a 2021-es értékeknek.

A tervek szerint a teljes indulást követően a világ egyik legnagyobb nagy tisztaságú mangántermelőjeként, évente körülbelül ötvenezer tonna mangán kitermelésére leszünk képesek, várhatóan 25 éven át – hangsúlyozta az EIT InnoEnergy támogatása kapcsán Marco Romero, az Euro Manganese vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy a beruházás során 400 munkahelyet hoznak létre, továbbá a fejlesztésekkel megszűnhet a vízszennyezés is a területen. A mangánt egy Prágától 90 kilométerre fekvő, bezárt bánya maradványaként kialakult meddő-folyásból, azaz finomszemcsés, homokos hulladékkupacokból fogják kivonni.

Az EIT InnoEnergy azért is állt a fejlesztés mellé, mert ezáltal Európa önellátóvá válhat az akkumulátorok előállítása szempontjából kritikus anyagnak számító mangánkitermelésben. A projekt ugyanakkor illeszkedik az unió és ennek megfelelően az EIT InnoEnergy hosszútávú ipari stratégiájába, ami azt célozza meg, hogy az elkövetkező években megvalósuló nagyszabású ipari projekteknek köszönhetően a kontinensünk legyen a világ második legnagyobb akkumulátorcella-gyártója, és 2025-ig mintegy 800 ezer munkahely jöjjön létre a szektorhoz kapcsolódóan. Szintén a beruházás támogatása mellett szólt, hogy annak révén a korábbi bányászati tevékenységek káros hatásai is orvosolhatóak, valamint az ipari hulladék újrafeldolgozása környezeti előnyökkel jár, és így erősíthető Európa zöld és elektromos jövője.

A Chvaleticeben megvalósuló mangánprojekt élvezi a helyi közösségek támogatását, amely a potenciális gazdasági és környezeti előnyökön túl a beruházásba bevont bányaterület kármentesítését is szavatolja.

Az EIT InnoEnergy-ről

Az EIT InnoEnergy fenntartható energiára szakosodott innovációs motorként van jelen a hétköznapokban. Célja az emberek és az erőforrások összekötése révén az energetikai átmeneti folyamatok beindítása és felgyorsítása.

A fejlesztési ciklus minden pontján segíti és anyagilag is támogatja az innovációt, a tantermektől kezdve a végfelhasználókig. Az energetikai átmenet középpontjában kapcsolatok kiépítésére törekszik világszerte, összehozva a fejlesztőket az iparági képviselőkkel, a vállalkozókat a befektetőkkel, valamint a frissen végzett diplomásokat a munkaadókkal.

A fenntartható energetikai fejlesztések felgyorsítása mellett való elköteleződése nem ismer határokat:

A fejlesztések előmozdítása érdekében összeköti az iparág képviselőit a fejlesztőkkel és a diplomás öregdiákokkal, kereskedelmileg is vonzó technológiákat kínálva a teljes értéklánc mentén.

Személyre szabott támogatást biztosít az induló és a növekedő vállalkozások, valamint a fejlesztők számára, amely elegendő a kockázatmentesítéshez és a termékek piacra jutási idejének lerövidítéséhez.

A hallgatók és a tanulók számára hozzáférést garantál 16 vezető egyetem és üzleti iskola 8 különböző mesterprogramjához, online és megosztott, élő kurzusokkal egyetemben.

A diszciplínák együttes kezelése maximalizálja az egyes területek hatását és gyorsítja a piacra kész megoldások kialakulását, miközben egy olyan termékeny közeget teremt, ahol a munka innovatív eredményei értékesíthetők. Az InnoEnergyt 2010-ben alapították, és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatása alatt áll.

Az Euro Manganese Inc. és Mangan Chvaletice s.r.o. vállalatokról

Az akkumulátoriparban érdekelt kanadai vállalatként, az Euro Manganese Inc. fő céljául tűzte ki a Chvaletice mangánprojekt fejlesztésének előmozdítását, amely projektben 100%-os érdekeltséggel rendelkezik. A Mangan Chvaletice s.r.o. 100%-os tulajdonú leányvállalatának irányítása alatt megvalósuló projekt célja annak a jelentős mangánmennyiségnek az újrafeldolgozása, amely Csehország egyik stratégiai pontján korábban működő bánya meddő-folyásaiban rejtezik. A vállalat célja, hogy a nagy tisztaságú mangántermékek vezető, versenyképes és környezetvédelmi szempontból is kiváló elsődleges gyártójává váljon Európa szívében, kiszolgálva mind a lítium-ion akkumulátoripart, mind az egyéb csúcstechnológiás ipari alkalmazásokat. Az Euro Manganese az Európai Akkumulátor Szövetség és az Európai Nyersanyag-szövetség tagja.

Az Európai Akkumulátor Szövetségről és az Üzleti Beruházási Platformjáról

Az EBA250 az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre 2017-ben azzal a céllal, hogy megszülessen egy versenyképes és fenntartható akkumulátorcella-előállító értéklánc Európa területén. Tagjai között megtalálhatók az Európai Bizottság, az Európai Beruházási Bank, valamint az iparág kulcsszereplői, így autógyártók, továbbá akkumulátor- és katódgyártók. Az Üzleti Beruházási Platform az elektromos autóipar érdekeltjeinek széles körével dolgozik együtt az európai akkumulátor-értéklánc fejlesztésének felgyorsítása érdekében. Tagjai között megtalálhatók az Unió energia- és akkumulátoriparának legfontosabb résztvevői. A Platform megtervezésében az EIT InnoEnergy mellett állami és magán pénzügyi intézmények sora, valamint számos alapvető ipari partner vett részt, azzal a szándékkal, hogy lerövidítsék a befektetések átfutási idejét, csökkentve a kapcsolódó üzleti és befektetési kockázatokat. Az EBA250 ipari, tudományos és pénzügyi partnereinek teljes listája idekattintva érhető el.

Szóljon hozzá!