ZETApress

hírportál

Magyar műhold Bajkonurból

Startra kész a SMOG-1, a Műegyetem negyedik, saját fejlesztésű kis-műholdja. A tervek szerint 2021. március 20-án szombaton, 06:07-kor (UTC időpontban) a kazahsztáni Bajkonurból juttatják a világűrbe a SMOG-1 kis-műholdat egy Fregat végfokozattal szerelt Szojuz-2 rakétával – tudatta Dallos Györgyi, a BME VIK PR felelőse.

Az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről áll pályára a műegyetemi oktatók és hallgatók közreműködésével készült negyedik magyar műhold, mely a világ első működő 5x5x5 cm (1-PocketQube) méretű kis-műholdjának, a SMOG-P-nek az ikertestvére. A műhold elsődleges küldetése a Fold körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata. Az orosz rakéta startja, mely 18 ország 38 műholdját állítja majd pályára, idekattintva követhető.

Az 1-PocketQube (5x5x5 cm) méretű SMOG-1, az új magyar műhold a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatóinak irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, oktatási feladatok keretében, szponzorok támogatásával készült. A fejlesztést a Villamosmérnöki és Informatikai Karon a Széles-sávú Hírközlés es Villamosságtan Tanszék oktatok irányításával fogta össze. A fejlesztésben aktívan részt vettek a Gépészmérnöki Kar hallgatói, valamint külső szakértők is. A felbocsátás költségét a Villamosmérnöki és Informatikai Kar biztosította, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata, amit elektroszmognak nevezünk, erre utal a műhold neve is. Másodlagos küldetésként egy totál ionizáló dózis mérő került a fedélzetre, mellyel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálja az űreszköz. Újdonsága, hogy harmadlagos küldetésként egy fékező hatású, mágnesesen veszteséges anyag került a napelemek alá, mely várhatóan lecsökkenti a 18-25 éves pálya-élettartamot annak érdekében, hogy minimalizálja azt az időt, amit űrszemétként tölt a Föld körül a műhold, miután befejezi aktív küldetését.

Az 1PQ méretű, SMOG elnevezésű kis-műholdak fejlesztése 2014-ben indult a Műegyetemen. Két repülő példány készült belőlük, melyek közül az egyik SMOG-P neven 2019. december 6-án kapott startlehetőséget és küldetését 2020. szeptember 28-án sikeresen fejezte be.

A SMOG-1-et 2020. szeptember 6-án Magyarország római nagykövetségének segítségével szállítottak el Rómába, ahol az UNISAT-7 nevű, 32 kg-os műhold egyik kidobószerkezetébe került be. Ebben várja, hogy 2021. március 20-án 18 ország 38 műholdjával együtt pályára állítsa 498 km magasságban egy Szojuz-2 típusú orosz hordozórakéta Bajkonurból és megkezdje a Fold körüli küldetését.

A többlépcsős pályára állítási folyamat miatt a SMOG-1 műhold első jeleiről a becslések szerint a jövő hét elején tudunk tájékoztatást adni. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán 2022-ben űrmérnök mesterképzési szak indul, felkészítve a hallgatókat a jövő új iparágát jelentő űrtechnológiai kibúvásokra.

Szóljon hozzá!