ZETApress

hírportál

Blockben blockhain

Négy terület, amelyet megváltoztathat 2021-ben a blockchain technológia. Hamisíthatatlan koronavírus elleni vakcinák, biztonságosabb okos-otthonrendszerek, visszatekerhetetlen kilométerórák és gyors elektronikus fizetés.

A blockchain technológia az élet számos területén hozhat áttörést 2021-ben – derül ki a magyar fintech cég, a BlockBen szakértőjének elemzéséből.

A blockchain technológia előnye, hogy hamisíthatatlan folyamatvezérlést, hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít. – A blockchain biztonságos megoldást az élet minden olyan területén, ahol az emberek adatait felhasználják, tárolják vagy online fizetést bonyolítanak, vagyis minden olyan területen, ahol biztonsági prioritás az információk megváltoztathatatlansága – tájékoztatott Szabolcsi András, a BlockBen informatikai igazgatója. Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú fintech cég szakértője négy olyan területet vett sorra, amelyet már 2021-ben jelentősen megváltoztathat a blockchain technológia.

Egészségügy: biztonságos koronavírus elleni vakcinák

A koronavírus-világjárvány kezelésében kulcsfontosságú vakcinák tárolásának és szállításának nyomon követésére két angliai kórház is blockchain-alapú rendszert kezdett el használni nemrégiben. A blockchain technológia igazolja az oltóanyagok eredetének hitelességét, biztonságos utazását, sértetlenségét. A Pfizer-BioNTech vakcinát például kizárólag ultra alacsony hőmérsékleten tárolva lehet szállítani – ez is megfelelően dokumentálható a megosztott főkönyvi technológiának megfelelően.

Az egészségügyben nemcsak ezen a területen kaphat kulcsszerepet a blockchain: a technológia szavatolhatná többek között a hamisíthatatlan és feltörhetetlen betegadat-nyilvántartást, illetve véget vethetne a társadalombiztosítási rendszerben tévesen regisztrált egészségügyi vizsgálatoknak, TAJ-kártya visszaéléseknek is.

Autóipar: vége a kilométeróra-visszaéléseknek?

A világ legnagyobb autógyártói közül elsőként a BMW és Ford döntött úgy, hogy blockchain alapú születési anyakönyvi kivonatot ad a jövőben minden autójához. Az elektronikus szervizkönyv meghamisíthatatlan módon rögzíti majd az autóval kapcsolatos összes eseményt: a kötelező szervizt, az alkatrészcserét, a baleseti károk javítását, a kilométeróra állását vagy a tulajdonosváltást.

A gyártól a bontóig nyomon követett autókkal visszaszorulhatnak a különféle csalások, például a balesetekhez kapcsolódó trükközés vagy a kilométeróra-visszatekerés.

Biztonságos okos-otthon és okos-városok

A Dolgok Internetje (IoT) lassan egész életünket behálózza, gondoljunk például az okos-városokra, okos-otthonokra, okos-televíziókra. Ezeket a rendszereket olyan különböző, egyértelműen azonosítható elektronikai eszközök alkotják, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt, és azt egy internet alapú hálózaton egy másik eszközzel is meg tudják osztani.

Csakhogy a központi adattárolással működő rendszerek adatai sérülékenyek lehetnek a különböző kibertámadásokra – és egy eszközön keresztül jellemzően az egész hálózat feltörhető.

A blockchain jelentette védelemnek köszönhetően azonban ezeknek az okos-rendszereknek minden elemét egyedi kriptográfiával lehetne ellátni, így maga a rendszer sokkal nagyobb biztonságban működhetne. Az egyes eszközök és hálózatok biztonsági szintjének növelésével pedig a blockchain technológia abban is segíthetné a felhasználót, hogy ne törhessék fel például biztonsági-kamerarendszereit vagy éppen az otthoni okos-televízióján tárolt képeket, videókat.

Forradalom a bankolásban és az elektronikus fizetésben

A Harvard Business Review szerint a blockchain technológia az lesz a bankok életében, mint anno az internet megjelenése a hagyományos médiumok számára. A terület technológiai forradalmát jelentő blockchain biztonságos adattárolást és -cserét hoz, valamint gyorsabbá teszi a pénz és az információ kétirányú áramlását.

A banki rendszerek átláthatóbbá válnak, fenntartásuk költsége egyúttal csökken. Példaként az okos-szerződések terjedése hozható fel: az online platformra terelt folyamatokkal, a közvetítők kiiktatásával gyorsabb, egyszerűbb, olcsóbb lesz a rendszer üzemeltetése és fenntartása. A pénzügyi rendszerek becslések szerint 2022-re akár 15-20 milliárd dollárt is megtakaríthatnak az infrastrukturális és üzemeltetési költségeiken a technológia használatával.

Hazánkban is egyre inkább előtérbe kerülhetnek a blockchain-alapú megoldások, mégpedig többek között az azonnali fizetésre épülő új fizetési lehetőségek (például a QR kódos fizetés) vagy a digitális pénztárca megoldások terén. Idén januártól ugyanis kötelező elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani minden olyan üzletben, ahol online kassza üzemel. Ez nemcsak a bankkártyás fizetés további terjedését eredményezi: a blockchain alapú fizetés ugyanis biztonságos, olcsó és gyors, ráadásul semmi másra nincs szükség hozzá, csak egy mobiltelefonra és egy QR-kódra.

Szóljon hozzá!