ZETApress

hírportál

Szülinapi könyvbemutató

Szarvas István író, újságíró, a Hetedhéthatár magazin budapesti szerkesztőség vezetője Őszintén az interjúkészítésről című új kötetét mutatták be január 29-én pénteken este rendhagyó online módon a szabadkai Lányi Ernő IME Argaro-együttesének szervezésében – olvastuk a tegnapi Magyar Szóban.

Habár az ilyen rendezvények nem pótolják az emberi közelséget, arra mégis lehetőséget adott, hogy a beszélgetéshez Saó Paolóból, Los Angelesből és Bécsből is kapcsolódjanak érdeklődők.

Szarvas István az elmúlt években a Kérdeztem – válaszoltak című kötetsorozattal jelentkezett, amely hírességekkel készített izgalmas interjúit tartalmazza. Az Őszintén az interjúkészítésről című könyve más, de nem teljesen. Az interjútól, mint az egyik legközkedveltebb újságírói műfajtól nem tér el, ezúttal azonban hírességek gondolatait gyűjtötte össze az interjúzásról. Az est moderátora Miklenovics Aranka, a szabadkai Lányi Ernő IME művészeti titkára volt, ő írta a könyv előszavát is, ez annak eredményeképp történt, hogy az Argaro-együttes már több éve együttműködik Szarvas Istvánnal.

Az emberrel csaknem egyidős a kíváncsisága. Többnyire az foglalkoztat bennünket, hogy a másik ember, aki valamiben jobb, sikeresebb, mi által, hogyan lett azzá. Természetesen nem juthatunk oda mindenkihez a kérdéseinkkel, vannak azonban kiváltságosok, akik nagyon sok közéleti, híres ember közelébe jutnak és fel tudják tenni mindazokat a kérdéseket, amelyekre a válasz bennünket is nagyon érdekel. Ilyen kivételes tehetséggel megáldott könyvünk szerzője, Szarvas István is, aki több mint négyszáz interjút készített ismert és elismert közéleti szereplőkkel. Ez a kötet azonban rendhagyó. Most nem ő kérdez. Gyűjteménybe rendezte azokat a gondolatokat, véleményeket, amelyek az interjúról, a kérdezésről, a válaszadásról szólnak – áll egyebek közt az Előszóban.

Az est folyamán nemcsak a könyv létrejöttét ünnepeltük, hanem szerzőjének 77. születésnapját is. A rendezvény kezdetén Jónás Gabriella színművésznő, az Argaro-együttes művészeti vezetője Juhász Imre volt külgazdasági szakdiplomatának, a Magyar Közgazdasági Társaság szakosztályi titkárának a köszöntőjét olvasta fel. Ezután Miklenovics Aranka beszélgetett Szarvas Istvánnal a könyvről, amelynek elkészítését megközelítőleg öt év kutatás, gyűjtés előzött meg.

Szubjektíven választottam ki a különböző személyek gondolatait, véleményeit, de arra is törekedtem, hogy a megszólalók palettája színes, széleskörű legyen. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az interjú egy nagyon különleges műfaj, amelyről sokan és sokféleképpen fejtették ki a véleményüket. Ahányan szeretik, annyian szidják is. Nekem személyesen sokkal jobban tetszenek a száz évvel ezelőttiek. Kosztolányi Bartók Bélával 1925-ben csodálatos interjút készített, amely a Pesti Hírlapban jelent meg. A Pesti Hírlap akkor 56 oldalas volt, az interjú a 38. oldalra került, ennyire tartották fontosnak a két géniusz beszélgetését – hallottuk Szarvas Istvántól, aki a kötetben egy példaértékű interjút is közölt, amit Bródy Sándor készített Wekerle Sándorral a XIX. század végén.

Szarvas István új kötete abban is különbözik az előzőektől, hogy ezúttal illusztrációkat is tartalmaz. Ezeket Moritz Lívia festőművész készítette. A művésznő, aki már több verseskötetet illusztrált, először azt gondolta, egy képet készít Szarvas István kötetéhez, de látva a festményeit, a szerző nem érte be ennyivel. – A felkérés kapcsán öröm és izgalom vegyült bennem. Az ilyen jellegű alkotáshoz úgy fogok hozzá, hogy a művet többször elolvasom, majd pedig átengedem magamat az érzéseknek. Mindig valami kézzel foghatót, úgymond ecsetre valót keresek a témában és azután kezdek el dolgozni, az elképzeléseimet formákkal és színekkel életre kelteni – tudtuk meg Moritz Líviától. Az est folyamán idézetek is elhangzottak a könyvből, a rendezvényt pedig versekkel tették még ünnepélyesebbé és hangulatosabbá a résztvevők.

Szóljon hozzá!