ZETApress

hírportál

Lélegeztetőgépek Ukrajnába

Ma érkezik a legtávolabbi ukrán városba a magyar kormány adományával az Ökumenikus Segélyszervezet. A frontvonalhoz közeli Mariupolban is személyesen adják át a lélegeztetőgépeket – tudatta Kis Boáz, a MÖS sajtóreferense.

Az Ökumenikus Segélyszervezet január végén Beregszászról indította útnak Magyarország Kormányának adományát, ötven lélegeztetőgépet ukrajnai kórházak részére. Az elmúlt másfél hétben a Segélyszervezet munkatársai 10 kormányzóságon keresztül kísérték a szállítmányt és szervezték meg az átadásokat az egészségügyi intézmények számára. A mai napon Ukrajna egyik legtávolabbi pontjára, a Kelet-ukrajnai fegyveres konfliktushoz legközelebb lévő városba, Mariupolba juttatja el a Segélyszervezet az életmentő eszközöket.

Bár az erős havazás és a fagy sokszor nehezítette a szervezet munkatársainak helyzetét, a nagyszabású projekt végére 46 ukrajnai kórház részesül magyar segítségben Dnyipropetrovszk, Doneck, Zaporizzsja, Ternopil, Hmelnickij, Lviv, Harkiv, Herszon, Rivne és Ivano-Frankivszk megyékben. Az intézmények kiválasztását megelőzően a Segélyszervezet hosszas egyeztetéseket folytatott a megyei egészségügyi hatóságokkal, valamint a kórházakkal, hogy pontos igényfelmérést követően a leginkább megfelelő helyre kerüljenek az eszközök.

A 3,5 millió euró értékű segélyszállítmány beregszászi indításakor Anatolij Poloszkov, Kárpátalja kormányzója a Segélyszervezettel való együttműködést az emberiesség és jószomszédi kapcsolatok példájának nevezte, valamint köszönetet mondott Ukrajna 10 kormányzósága nevében a magyar kormány adományáért. A lélegeztetőgépek átadásai során a kórházak vezetői is megköszönték a nagylelkű adományt és elmondták milyen nagy segítséget jelentenek a készülékek a koronavírus járvány elleni védekezésben.

Mint ismeretes, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 18 éve rendelkezik állandó képviselettel Ukrajnában. Mind Kárpátalján, mind pedig Kijevben hivatalosan bejegyzett, egész Ukrajnára kiterjedően végzi jószolgálati munkáját. Eddig közvetlenül több mint 300 ezer embernek nyújtott segítséget, szerepvállalásának értéke meghaladja a 3 milliárd forintot. Az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai szerepvállalásából az elmúlt években folyamatos kárpátaljai munkája mellett kiemelkedett a kelet-ukrajnai belső menekülteknek nyújtott segítség, az Ivano-frankivszki árvíz során végzett humanitárius segélyprogram, valamint annak a herszoni krízisközpontnak létrehozása, mely a kapcsolati erőszak érintettjeinek nyújt segítséget.

Szóljon hozzá!