ZETApress

hírportál

Pakisztáni tragédia

Életét vesztette a METE Broad Peak Téli Expedíció orosz-amerikai hegymászója. A magyar szervezésű nyolcezres expedíció egyik tagja, Alex Goldfarb akklimatizációs mászás közben zuhant le a 6209 méter magas Pastore Peaken – tudatta Pintér László, a Magyar Expedíciós Társaság – Broad Peak Téli Expedíció 2020-2021 sajtóreferense.

December 28-án Szlankó Zoltán és orosz-amerikai társa, Alex Goldfarb a 8051 méter magas Broad Peak téli megmászására indult Pakisztánba. Kétfős, szponzori háttér nélküli, minimalista expedíciójuk nem használt magashegyi teherhordókat, és a hegyen nem szándékoztak pótlólagos oxigént sem használni. Goldfarb orvosi munkája miatt csak rövid idő állt rendelkezésükre, február elejéig terveztek maradni.

A páros január 8-án pénteken rendben megérkezett a Broad Peak alaptáborába. Mielőtt fő céljuknak nekifutottak volna, a szomszédos Pastore Peaket szemelték ki akklimatizációs csúcsnak, hogy a szervezetük alkalmazkodjon az oxigénszegény magaslati levegőhöz. A 6209 méter magas csúcs, bár hegymászó-technikailag nem nehéz, elég sok objektív veszélyt rejt. Télen még senki sem mászta meg.

Szlankó és Goldfarb a kedvező időjárást kihasználva indult a hegy megmászására. Már a Pastore Peak alaptáborának megközelítése sem volt egyszerű, rengeteg volt a gleccserhasadék. A hegyet közelebbről szemügyre véve Szlankó úgy ítélte, hogy túlságosan magas kockázattal járna feljebb mászniuk, mivel a tervezett mászóútjukon is rengeteg hasadék volt látható. Hegymászó oktatóként, korábbi magashegyi mentések résztvevőjeként Szlankó volt a tapasztaltabb kettejük közül, jellemzően ő hozta meg a döntéseket a hegyen. A visszafordulás mellett döntött, Goldfarb azonban ennek ellenére egyedül folytatta a mászást.

Miután Szlankó visszatért a Broad Peak alaptáborába, rádión tartották a kapcsolatot. Goldfarb utoljára a Pastore Peak magas táborából, kb. 5900 méterről jelentkezett be azzal, hogy a csúcsra indul, és január 16-án szombat estig visszatér a Broad Peak alaptáborába. Mivel nem tért vissza a megbeszélt időben, és semmilyen módon nem tudtak vele kapcsolatba lépni, a helyi hatóságok elrendelték a keresést. Vasárnap felszíni keresőcsapat indult a Pastore Peakhez, amelynek Szlankó Zoltán is tagja volt. A keresés eredménytelenül zárult, csakúgy, mint egy drónos felderítés.

Goldfarb családja helikopteres keresést szervezett, amely január 18-án hétfőn zajlott. A helikopterek három repülést hajtottak végre a Pastore Peak körül. A második repülés során látták egy sátor nyomait a magaslati tábornál. A harmadik repülés alkalmával mintegy 5800 méteres magasságban láttak egy lezuhant holttestet, aki a ruházata színéből és felszereléséből ítélve, továbbá hogy rajta kívül senki nem volt a hegyen, csak Goldfarb lehetett. A baleset körülményeiről jelenleg nem áll több információ rendelkezésünkre.

A holttest esetleges lehozásáról az elhunyt családja intézkedik, rájuk való tekintettel ezzel kapcsolatban több részletet nem kívánunk közölni. Szlankó Zoltán a szükséges ügyintézést követően hazautazik. Az expedíció médiapartnere a Mozgásvilág. Az expedícióval kapcsolatos híreket a portál Hóhatár-csoportjában lehet követni.

Alex Goldfarb 57 éves volt, két doktori címet szerzett. Tanított a világhírű Harvard Egyetemen, számos orvosi témájú könyvet publikált. A COVID-19 világjárvány kitörése után New Yorkban a frontvonalban segített a betegek gyógyításában. A hegymászás volt az egyik szerelme, járt a 7134 méter magas Ibn-Szína csúcson (korábban Lenin-csúcs), az Aconcaguán, és tavaly télen Szlankó Zoltánnal közös nepáli expedíciójuk során megmászta a 6812 méter magas Ama Dablamot. Halála mindannyiunkat megrázott, ezúton is őszinte részvétünket kívánjuk a hozzátartozóinak.

Magyar Expedíciós Társaság: A magashegyi expedíciós hegymászást sport- és tudományos alapon is lefedő tagok 2011-ben alapították. Célja hegymászó expedíciók szervezése, továbbá a magas-hegyek világával, az expedíciózással és a természetjárással kapcsolatos ismeretek terjesztése.

Szóljon hozzá!