ZETApress

hírportál

Vírus a komputeren

Át kell vizsgálni az amerikai kongresszus számítógépes hálózatát! A G DATA szakértője szerint a Capitolium elleni támadás során akár megfertőződhetett az Egyesült Államok Kongresszusának számítógépes hálózata is – tudatta Petrányi-Széll Rita, PS:PRovocative PR-ügynökség.

Az elmúlt napokban több olyan kép került fel a közösségi oldalakra, amelyeken amerikai kongresszusi képviselők lezáratlan számítógépei szerepelnek. Egy fotón még Nancy Pelosinak, a Képviselőház elnökének a gépe is látszik, a megnyitott levelezéssel és az éppen felugró szövetségi figyelmeztetéssel együtt.

Annak ellenére, hogy valószínűtlen, hogy ezeken a gépeken titkosított dokumentumokat tárolnak, az információk még így is rendkívül értékesek a politikai ellenfelek és a más országok titkosszolgálatai számára. Nem kizárható az sem, hogy a Capitolium épületébe betörők tömegébe beszivárgott olyan ellenséges ügynök, aki a nyitott számítógépekre kártékony kódot próbált meg felmásolni.

Hauke Gierow, a G DATA szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudatos számítógép-használatnak ki kell terjednie a kritikus, stresszes szituációkra. A munkavállalóknak ugyanazt a rutint kell követniük egy ilyen helyzetben, mint általánosságban: le kell zárniuk az operációs rendszert akkor is, ha csak egy gyors kávéra ugranak ki az irodájukból. Fontos emellett, hogy a rendszergazdák beállítsák a használaton kívüli gépek automatikus lezárását. A szakértő hangsúlyozza, hogy a választási rendszer tisztasága, a politikai rendszerbe vetett bizalom akkor őrizhető meg, ha az informatikai rendszerek biztonsága is garantált.

A G Datáról

A G Data már 30 éve megbízható partner a vírusvédelemben. 1985-ben Kai Figge, a cég alapítója mutatta be a világ első vírusirtó koncepcióját, majd két évvel később ő és társa, Frank Kühn készítették el a legelső antivírust Atari ST rendszerre. A G Data az első gyártók között készített vírusirtót MS DOS és Windows rendszerre is. A Ruhr-vidékről induló vállalkozás szoftverei hamarosan több millió német számítógépen futottak, és a cég azóta is őrzi pozícióját az anyaországban.

A G Data ma több mint 300 saját munkatárssal rendelkezik, és 9 európai országban önálló képviseletet tart fent. A céget emellett elkötelezett disztribútorok több ezer minősített szakértő munkatársa képviseli az Egyesült Államoktól Ausztráliáig, több mint 90 országban. A magyarországi disztribúciót a V-Detect Antivírus Kft. látja el. Ügyfelei között a számos 10-20 fős kisvállalat mellett megtalálhatóak a tízezres kliensszámmal rendelkező nagyvállalatok és az olyan szervezetek is, mint a 359 várost és önkormányzatot magába foglaló Észak-Rajna-Vesztfália tartomány.

Az európai gyártók közül a G Data rendelkezik a legtöbb elismeréssel. A nemzetközi PC?World magazin 2012-ben a G Data InternetSecurity szoftvert a világ legjobb védelmi szoftverének választotta. A G Data minden fontos vírusirtóteszten részt vesz, így a termékek teljesítménye folyamatosan ellenőrizhető. A cég licencpolitikája lehetővé teszi, hogy ügyfelei a szoftverekből mindig a legfrissebb változatot használják. A magyarországi terméktámogatást 24/7-es nemzetközi terméktámogatás egészíti ki.

Szóljon hozzá!