ZETApress

hírportál

Együttműködő robotok

A tudomány és a kutatás területén az automatizálás lehetőségeiről számolt be Pavel Bezucký, a Universal Robots területi értékesítési vezetője – tudatta Farkas Zsolt, Stern Communications.

Együttműködő robotok vagy más néven kobotok további automatizálási lehetőségeket teremtenek a tudomány és a kutatás területén. Jellemzőjük, hogy szűkös termelési területen, emberek közvetlen közelében is képesek a munkavégzésre, a feladatok és új feladatokra történő átcsoportosítás gyors kivitelezésére, valamint intuitív a programozásuk és a kezelésük. Képesek laboratóriumi elemzések, tesztek, kiszedés és beillesztés (pick and place) valamint gépkiszolgálási folyamatok támogatására kis- és nagyméretű laboratóriumokban egyaránt.

A tudományos és kutatási tevékenységek pontos elemzést és időigényes adatgyűjtést foglalnak magukban, emiatt a nagy ismételhetőség fontos szerepet játszik az eredmények megbízhatóságában. A tudományos műveletek megbízható eredményei következetesen végrehajtott tesztekből származnak, ami például azt jelenti, hogy a felhasznált anyagtételeknek pontosan azonos térfogattal kell rendelkezniük. Amennyiben ezeket a feladatokat az emberek manuálisan végzik, nem garantálható ugyanaz a tesztminőség. További kihívás a veszélyes anyagokkal történő munkavégzés, amely egészségügyi problémákat okozhat a laboratóriumi operátoroknak. A tudományos és kutatási szervezetnek növelnie kell az eredményességet olyan automatizálási eszközökkel, amelyek lehetővé teszik az emberek által végzett rutinszerű és potenciálisan veszélyes feladatok kiküszöbölését, továbbá napi 24 órás teljesítményt biztosítanak emberi beavatkozás szükségessége nélkül.

E szükségletek kielégítésére az együttműködő robotok az ismételhetőség és a rugalmasság ideális egyensúlyát kínálják a gyártóknak és a beszállítóknak, még az automatizálásra eddig nem alkalmas folyamatokban is. A 24 órás munkavégzés képessége és az ismétlődő 0,03 mm pontosságú mozgástartomány (a Universal Robots esetében) lehetővé teszi a vállalatok számára a komplex kutatási projektekhez való alkalmazásukat. A könnyű kialakítás és a kis méret alkalmassá teszi a kobotokat a kisebb munkaterületen történő munkavégzésre.

Alkalmazások

A kobotok a tudományos és kutatási alkalmazások szinte teljes mértékű automatizálását teszik lehetővé. Egyik legfőbb tulajdonságuk a rugalmasság, ami garantálja az egyenletesen magas minőséget, pontosságot, valamint az állandó adagolást sok ismétlés után is. Kiemelkedően magas teljesítményt nyújtanak a felszedés és beültetés (pick and place) és gépkiszolgálás műveleteiben. Az együttműködő robotok növelik a folyamatok pontosságát és csökkentik a hulladék mennyiségét az automatizált kiszedési és beillesztési folyamatokban, amelyek akár a lights-out módban üzemelő gyártásban is alkalmazhatók (a lights-out elnevezés arra utal, hogy a gyártóüzem emberi beavatkozás nélkül működik, ezért nincs szükség világításra).

Kobotok alkalmazása különböző piaci területeken

AGH Tudományi és Műszaki Egyetem, Lengyelország legnagyobb egyeteme. Speciális robotállomást alkalmaznak nőgyógyászati és urológiai kezelésekhez, amelyek őssejteket ültetnek be a testbe. Ez a folyamat rendkívül nagy, az emberi képességet meghaladó pontosságot és megbízhatóságot igényel. Emiatt az AGH Egyetem az UR5-ös kobot mellett döntött a könnyű használat, valamint a nagy pontosság és biztonság érdekében. – A Universal Robots UR5 robotját olyan egyedi tulajdonságai miatt választottuk, mint a gravitációs kompenzáció, amely lehetővé teszi a helyzetének megőrzését kikapcsolt állapotban is. Ez különösen fontos számunkra olyan precizitást, pontosságot és biztonságot igénylő műveleteknél, mint a kézmozgás pályájának robot általi mérésére – mondja dr. Grzegorz Karpiel, az AGH gépészmérnöki és robotikai karának mérnöke.

Az Ohioban található RAMTEC karrierközpont az Egyesült Államok legnagyobb robotikai oktatóközpontja. A központ azért döntött a UR együttműködő robotjai mellett, hogy megismertesse gyakornokait a robotikával. A kobotokat perceken belül lehet átprogramozni és az operátor szintjéhez igazítani. Ez lehetővé teszi a robotok használatát korosztályok és képességprofilok széles skáláján, egy ötödikes vagy a képzett szakember számára egyaránt. Az intuitív felhasználói felület kombinálva a UR kiterjedt, ingyenes online tanfolyamaival mind a hallgatók alapos felkészítését segítik az iparág jövőjében betöltött szerepükre.

A kobotok használatát leíró különféle esettanulmányok jól szemléltetik e megoldások sokoldalúságát. További információk a kobotok élelmiszeriparban történő felhasználásáról az e-könyvben találhatók.

Szóljon hozzá!