ZETApress

hírportál

Cél a Broad Peak

Magyar szervezésű téli expedíció indul karácsony után a 8051 m magas pakisztáni Broad Peakre. Szlankó Zoltán és orosz-amerikai társa: Alex Goldfarb a legmostohább évszakban próbálkozik a hegy megmászásával – tudatta Pintér László, a Magyar Expedíciós Társaság – Broad Peak Téli Expedíció 2020-2021 sajtóreferense.

A nyolcezer méter feletti hegycsúcsok megmászása a főszezonban, a legkönnyebb, normál útjaikon ma már nem számít a legnehezebb hegymászó szakmai kihívásnak, fizikailag ugyanakkor ma is komoly feladatot jelent, különösen, ha a mászók nem használnak pótlólagos oxigént. A legmagasabbak, mint a Makalu, a Lhoce, a Kancsendzönga, a K2 vagy az Everest persze még a legkönnyebb útjaikon is embert próbáló kihívásnak számítanak, a legkedvezőbb évszakban is.

Nyolcezreseket télen mászni viszont egy egészen más dimenzió. A hivatalosan elfogadott téli szezonban, december 21. és március 20. között szinte szünet nélkül tombolnak a szélviharok, ahol a 100 km/óra feletti sebességű szél átlagos, de a 200 km/órát elérő viharok sem ritkák. Amikor végre enyhül a szél, akkor többnyire havazik. Mindezt csikorgó fagy kíséri, amely a hegyek 4-5000 m körüli alaptáborában is próbára teszi a hegymászók tűrőképességét, hiszen a téli expedíciók jellemzően minimum két hónapig tartanak.

Talán nem meglepő, hogy Földünk 14, nyolcezer méter feletti csúcsa közül van még olyan, amelyet soha nem másztak meg télen (ez a második legmagasabb, a 8611 méteres K2), de a többin sem nagyon született második megmászás az első után.

Szlankó Zoltán és orosz-amerikai társa, Alex Goldfarb a 8051 m magas pakisztáni Broad Peaket szemelte ki arra, hogy próbára tegyék magukat a téli nyolcezresek birodalmában. A hegynek télen eddig egyetlen megmászása van: 2013. március 05-én jutott fel rá a lengyel Maciej Berbeka, Adam Bielicki, Tomasz Kowalski és Artur Malek. Sajnos Berbeka és Kowalski ereszkedés közben életét vesztette.

A Broad Peaket a nyári szezonban már nyolc honfitársunknak sikerült megmásznia, télen azonban ez lesz az első magyar próbálkozás. A téli nyolcezres expedíciózásnak nincsenek hagyományai hazánkban, eddig egyetlen ilyen expedíció volt, 2012-ben, amikor Ács Zoltán és Klein Dávid próbálkozott a Nanga Parbattal.

A vállalkozás egyik mozgatórugója Szlankó Zoltán, a Magyar Expedíciós Társaság elnöke, hegymászó oktató. Szlankó és amerikai-orosz barátja, Alex Goldfarb múlt télen Nepálban főpróbázott, ahol akklimatizációként megmászták a 6119 m magas Lobuche Eastet, amellyel Szlankó lett az első magyar, aki hatezer méter feletti csúcsot mászott télen. Ezután következett fő céljuk, a 6812 méter magas Ama Dablam, ahol a csúcsot Alexnek sikerült feljutnia. Szlankó itt a 3-as tábort érte el, 6230 méteres magasságban, egy kimondottan nehéz és viharos sziklamászás után.

A Broad Peak ötlete azóta forog a fejükben, a járványhelyzet miatt azonban csak nagyon későn tudták megkezdeni az előkészületeket. Az expedíció ennek megfelelően még a szervezés korai szakaszában tart, a szponzori helyek is nyitottak még, és a csapat összeállítása sem végleges. Ami biztos, hogy kis csapattal készülnek.

Az expedíció teljesen önálló lesz, magashegyi teherhordókat nem alkalmaznak, és pótlólagos oxigént sem fognak használni. Ez azt jelenti, hogy a normál szezonhoz képest, amikor sok expedíció közös erővel biztosítja kötelekkel a mászóutat és építi ki a táborláncot, Szlankóéknak ezt mind maguknak kell elvégezniük. A jelen állás szerint úgy néz ki, hogy rajtuk kívül senki sem lesz a hegyen.

Goldfarb munkahelyi kötelezettségei miatt csak hat hét áll a rendelkezésükre, de ez alatt is nagyon sok tapasztalatot gyűjthetnek a későbbi téli expedíciós terveikhez. Ráadásul, ha a csapat további magyar résztvevőkkel kiegészülne, amiről folynak tárgyalások, akkor az expedíció időtartama is bővíthető lenne. A hat hét igencsak szűkös egy sikeres téli nyolcezres mászáshoz.

Szívem szerint a februárt még kint tölteném, hogy adjunk esélyt, hiszen a tél meglehetősen viharos és sok türelem kell hozzá. Mindent meg fogunk tenni, hogy legyen esélyünk elérni a csúcsot, de benne van, hogy ennél sokkal több idő kellene. De ha a hegy jóságos lesz – mint ahogy nem szokott – akkor beleférhet – fogalmazott Szlankó.

A céljuk természetesen így is a csúcs, de Szlankóék a téli expedíciók tapasztalatai alapján tisztában vannak vele, hogy a csúcs elérésének esélye meglehetősen csekély. Ha a hegy nem is engedi fel őket, akkor is rengeteg tapasztalattal gazdagodhatnak, amelynek későbbi terveik során hasznát vehetik.

Hogy a lehető legjobban kihasználják a rendelkezésre álló időt, az alaptábort helikopterrel tervezik elérni. Ezzel egy 8-10 napos megerőltető gyaloglást tudnak kiváltani. Szlankó Zoltán a síléceit is magával viszi, hogy a hegyről történő lesiklás lehetőségeit feltérképezze. A tervek szerint, ha a COVID-helyzet miatti korlátozások engedik, december 27-én vasárnap repül Pakisztánba.

Az expedíció médiapartnere a Mozgásvilág. Az expedícióval kapcsolatos híreket a Mozgásvilág Hóhatár-csoportjában lehet majd követni.

Magyar Expedíciós Társaság: A magashegyi expedíciós hegymászást sport- és tudományos alapon is lefedő tagok 2011-ben alapították. Célja hegymászó expedíciók szervezése, továbbá a magas-hegyek világával, az expedíciózással és a természetjárással kapcsolatos ismeretek terjesztése.

Szóljon hozzá!