ZETApress

hírportál

Ukrán köszönet

Személyesen köszönte meg az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai szerepvállalását az ország magyarországi nagykövete – tudatta Kis Boáz sajtóreferens. Az ukrán-magyar ökölpacsi Fekete Zsófia felvétele.

Az Ökumenikus Segélyszervezet budapesti központjában találkozott Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója. A diplomata és a karitatív szervezet vezetője áttekintette az Ökumenikus Segélyszervezet Ukrajnában végzett humanitárius munkáját, különös tekintettel az elmúlt hónapok kiemelt szerepvállalására a Covid-19 járvány elleni küzdelemben.

Lehel László a segélyszervezet kárpátaljai tevékenységét ismertetve elmondta: az elmúlt évek során a Segélyszervezet Beregszászi Fejlesztő Központján keresztül folyamatosan támogatta a rászoruló lakosságot. Ez a támogatás a humanitárius segítségnyújtás (élelmiszer, tüzelő stb.) mellett munkaerő-piaci fejlesztést, gyermekeknek biztosított fejlesztési programokat, jogi és szociális tanácsadást, akkreditált szakképző programokat foglal magában. Az elnök-igazgató utalt az idén rendkívüli körülmények között megtartott Beregszászi Jótékonysági Félmaraton nemzetek közti barátságot elősegítő szerepére is.

Az elnök-igazgató hangsúlyozta: a Segélyszervezet szerepvállalása túlmutat a kárpátaljai régión, az elmúlt években végrehajtott nagyszabású nemzetközi humanitárius programjai Ukrajna 10 régiójában támogatták a rászorulókat. A hosszú távú együttműködések friss példájaként említette azt a 2019-ben Herszonban kialakított, a családon belüli erőszak áldozatait segítő krízisközpontot, melynek fejlesztését az Ökumenikus Segélyszervezet valósította meg a Hungary Helps Ügynökség és a Herszoni Városi Tanács és az ENSZ támogatásával.

Nepop Ljubov nagykövet országa nevében köszönetet mondott a magyarok, illetve az Ökumenikus Segélyszervezet segítségnyújtásáért, és további támogató együttműködésükről biztosította a segélyszervezetet.

Mint ismeretes, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 18 éve rendelkezik állandó képviselettel Ukrajnában. A Segélyszervezet mind Kárpátalján, mind pedig Kijevben hivatalosan bejegyzett, egész Ukrajnára kiterjedően végzi jószolgálati munkáját. Eddigi szerepvállalásának értéke meghaladja a hárommilliárd forintot, közvetlenül segítséget nyújtva több mint 300 ezer embernek. A MÖS programjait Magyarország Kormánya mellett a KKM, az EMMI, a Hungary Helps Ügynökség, a Megyei Jogú Városok Szövetsége, valamint nemzetközi (ACT Alliance, Európai Unió) és hazai szervezetek, önkormányzatok, vállalatok és magánadományozók támogatták.

Szóljon hozzá!