ZETApress

hírportál

Virtuális városnézés

A jövő városnegyedei virtuálisan, Bécsben. Hol lakunk majd a jövőben? Hogy néz ki egy városrész néhány év múlva? Bécs Városa több intézménnyel összefogva most virtuális sétákon keresztül mutatja meg mindezt tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A Hogyan lakunk holnap? című városi program keretében most bárki betekintést nyerhet abba, hogy néznek ki a jövő városrészei. Mindezt még azelőtt, hogy a tervezett építési munkálatok befejeződtek volna. Hogy lehetséges ez? – A virtuális valóság (VR) eszközével. Bécs Városa többekkel összefogva két kerületben kínál virtuális sétákat. A szervezők között ott van az IBA Wien, ami 2016 és 2022 közötti, nemzetközi építészeti kiállítások sorozata Bécsben, ezen kívül részt vesz a Bécsi Lakhatási Alap, és a Wien 3420 aspern Development AG, ami az okos-város, Aspern Seestadt fejlesztésével foglalkozik.

A 360 fokos látószög és a modern grafikai megoldások mind elősegítik a leendő városrészek hiteles megjelenítését. Ez az érdeklődőkön kívül annak lehet például hasznos, aki új lakóhelyet keres, és minél jobban beleképzelné magát az új környezetbe, ezzel is segítve a döntést. A virtuális séta VR-szemüveggel az igazi, de akár PC-ről, tabletről és okos-telefonról is bejárhatjuk a környéket. Mindkét résztvevő helyszín, az Am Seebogen és a Wolfganggasse is részei a már említett Nemzetközi Építészeti Kiállításnak, melynek kiemelt célja, hogy innovatív ötleteket valósítson meg a jövő szociális lakhatásához. Ez a kezdeményezés egyébként nem új-keletű; hagyománya a XIX. század közepére nyúlik vissza, ekkor kezdtek egyre több innovatív építészeti megoldást bemutatni a nemzetközi publikumnak. 2022-re, a programsorozat záró évében egész Bécs egy kiállítóteremmé válik majd, ahol előremutató projektek sokaságát lehet megtekinteni.

Szóljon hozzá!