ZETApress

hírportál

Klimatizált bécsi metró

Klimatizált járművekkel indul a bécsi nyári szünet. A nyári szünidő kezdetére fejezték be Bécs legrégebbi metróvonala, az U6 szerelvényeinek klimatizálását. A régi metrókocsikat utólag klimatizálták, illetve az összes kocsit napvédő fóliával vonták be. Összesen négymillió eurót fordítottak a beruházásra.

Az U6, Bécs legrégebbi metróvonala a nyári szünet kezdetére már száz százalékban klimatizált. A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien tavaly fogadott el egy átfogó intézkedéscsomagot az U6 metróvonal számára, melynek része volt többek között a teljes klimatizálás is. A cég 2019 júniusában kezdte meg a vonalon közlekedő régebbi szerelvények átalakítását, az utólag beépített berendezések hűteni és fűteni is tudnak. Összesen mintegy négymillió eurót fordítottak a klimatizálásra – tudatta Gábor Deák.

Ulli Sima, Bécs közlekedésért felelős városi tanácsnoka örömét fejezte ki, hogy az U6 metró vonalán közlekedő szerelvények mindegyike klimatizált lett és az egyre emelkedő hőségnapok száma mellett az intézkedés hozzájárul a tömegközlekedés népszerűsítéséhez.

Nemcsak a régebbi metrókocsikba szerelték be utólag a klímaberendezéseket, hanem a vonalon közlekedő összes vonatot napvédő fóliával vonták be, hiszen az U6 vonalán a metrók főleg a felszínen közlekednek. A nagy hőség idején ez plusz védelmet nyújt, mintegy négy fokkal csökkenti a belső hőmérsékletet a vagonokban, ezáltal pedig a klímaberendezések teljesítményét is javítja.

Bécsben a tömegközlekedési eszközök 75 százaléka klimatizált: négy útból három kellemesen hűvösen telik. Míg a buszoknál ez az arány 100 százalék, addig a kötött-pályás közlekedési eszközöknél tovább tart az átállás, de folyamatosan nő a klimatizált járművek aránya.

Szóljon hozzá!