ZETApress

hírportál

Zöld út Nabuccónak

A magyar kormány üdvözli a török zöldjelzést a Nabuccónak. A magyar, osztrák, bolgár és román törvényhozást követően tegnap a török parlament is ratifikálta a Nabucco gázvezeték projekt megvalósításáról az öt ország miniszterelnökei által 2009. július 13-án aláírt megállapodást.

A magyar kormány üdvözli az eseményt, és megelégedését fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a ratifikációs folyamat gyorsan lezárult. Bízik abban, hogy a még szükséges jogi lépéseket követően a Megállapodás az elkövetkező hónapokban hatályba lép. A Nabucco project Magyarország energiabiztonsága megerősítésének kulcs beruházása. Kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy hazánk az energiaellátás területén több lábbra álljon.

Hazánk aktív és kezdeményező szerepet játszott azoknak a tárgyalásoknak a beindításában és sikeres lebonyolításában, amelyek eredményeként a Nabucco gázvezeték felépítéséhez és működtetéséhez szükséges nemzetközi jogi keretet biztosító Megállapodás létrejöhetett, 2009. október 19-én pedig elsőként ratifikálta a dokumentumot.

Ígéretesnek tartjuk azokat a kézzelfogható eredményeket, amelyek a Nabucco project előkészítésében az elmúlt időszakban megszülettek. Úgy véljük, hogy a Nabucco jó úton halad a megvalósulás felé, amit a jövőben is minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszünk majd elősegíteni.

A Nabucco vezetékkel, a Lengyelországba tervezett északi és a horvátországi déli cseppfolyós gázterminálokkal 2014-re megvalósulhat a közép-kelet-európai országok energiabiztonságát megerősítő új biztonsági háromszög. A háromszög megvalósításáról február végén, Budapesten fogadott el közös nyilatkozatot tíz közép-kelet-európai ország ? adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!