ZETApress

hírportál

Állati jólét Bécsben

A Bécsi Rendőrség és az Állategészségügyi és Állatjóléti Hivatal kéthetes ellenőrzést tart a szabályos kutyatartás és az állatok védelme érdekében. Többek között a póráz és nyakörv viselése, illetve a chipek lesznek az ellenőrzések középpontjában. A gazdiknak a kutyajogsi meglétét is igazolni kell – tudatta Gábor Deák.

Hazánkhoz hasonlóan az osztrák fővárosban is nagyon sok a kutyabarát, 56 ezer eb sétál nap mint nap a bécsi utcákon. Ez óhatatlan konfliktusokhoz vezethet a kutyatartók és a többi ember között, és szükségessé teszi bizonyos szabályok betartását. A cél az emberek és kutyák békés együttélése és az állatok jóléte. Ennek biztosítását célozza az a kéthetes intenzív ellenőrzési program is, mely a Bécsi Rendőrség és a fővárosi Állategészségügyi és Állatjóléti Hivatal együttműködésében valósul meg.

Az akciót évente megismétlik, az idei július elsején szerdán indult. Az ellenőrzések során rendőrök járőröznek majd egész Bécsben, elsősorban a parkokban és zöldterületeken, ahol gyakran kerülnek összetűzésbe a kutyával és anélkül érkezők. A program célja elsősorban a balesetek megelőzése és a figyelem felhívása a tudatos állattartásra. Mindenekelőtt a szájkosár és a póráz viselését ellenőrzik a járőrök, de a meglévő chipeket és a befizetett kutyaadót is.

Bécsben ugyanis minden nyilvános helyen (pl. utcák, terek, házak közös részei, udvarok, éttermek) kötelező a szájkosár vagy a póráz viselete minden kutya számára, a harci-kutyának minősített ebeknél pedig (több mint háromezer ilyen kutya él Bécsben) mind a kettő. Az ő esetükben a gazdinak 2010 óta kötelező egy kutyajogsi tanfolyam elvégzése is, illetve a balesetek elkerülése érdekében a tulajdonos véralkohol-szintjét is megnézik, pont úgy, mint egy közúti ellenőrzésnél. 2019 óta már a többi kutyásnak is kötelező részt venni egy négyórás tanfolyamon, amelynek elvégzésével képzett gazdivá válhatnak.

Természetesen a kutyapiszok felszedése is hozzá tartozik az etiketthez, ennek elmulasztása ötveneurós bírságot von maga után. Azonban nemcsak betartandó szabályok vannak, rengeteg a kutyabarát hely is. 194 városi futtatóban és összesen 1,3 millió négyzetméteren elterülő kutyás zónákban kószálhatnak szabadon a négylábúak. Sok a kutyastrand is, a legnagyobb a maga 14.000 négyzetméterével a Duna-szigeten található. A tudatos állattartás kiskorban való elsajátítását is támogatja a város, például óvodai, iskolai órák keretében.

Szóljon hozzá!