ZETApress

hírportál

Bécsi bérlakások

Már az egyedülálló szülők is jogosultak önkormányzati bérlakásra Bécsben, ahol folyamatosan növekszik a gyermeküket egyedül nevelők száma. Az ő lakhatási igényeikre is gondolt az osztrák főváros, ezért július elsejétől az egyedülálló szülő kategória is helyet kap a kedvezményes, támogatott bérlakások megigénylésénél – tudatta Gábor Deák.

Egyre többen vannak az osztrák fővárosban, akik gyermeküket egyedül nevelik. Az egyedülálló szülők száma 2014-ben 68 ezer volt, 2018-ra viszont már elérte a 84 ezret. Az egyszülős családok nehezebb anyagi helyzetben vannak, így a lakhatás kérdése is problémássá válhat számukra. Bécs Városa ezért tegnap beemelte az egyedülálló szülőket is abba a körbe, akik a város által támogatott lakásokra, illetve önkormányzati bérlakásokra pályázhatnak. Akik bizonyos alapvető kritériumoknak megfelelnek – 17 évesnél idősebbek, osztrák, vagy uniós állampolgársággal rendelkeznek és jövedelmük egy bizonyos szint alatt van – automatikusan jogosultak valamilyen Bécs által támogatott lakhatásra. Fotónk Christian Fürthner felvétele.

Akik viszont ezen kívül úgynevezett alapos indokkal is alá tudják támasztani lakhatási igényüket, azok már jogosultak a kedvezményesebb önkormányzati bérlakásra is, melyből Bécsben mintegy 220 ezer található. Ilyen alapos indok például, ha 30 év alatt valakinek még nincs saját lakása, esetleg nem bérel, hanem a szüleinél lakik; ha a jelenlegi lakása túl kicsi és a lakók száma ehhez képest túl sok; ha valaki 65 év felett olyan lakásban lakik, ahol nincs lift, vagy ahol nincs fürdőszoba és/vagy wc, illetve ha egy kerekesszékes személy akadálymentesített lakásba költözne. Ez a lista bővült most ki az egyedülálló szülőséggel. Olyan személy jogosult a támogatásra, aki nem rendelkezik saját tulajdonú, vagy bérelt lakással, és kiskorú gyermeket nevel. Bécs a jövőben épülő támogatott lakásoknál is ügyel majd arra, hogy az egyszülős családoknak is megfelelő és megfizethető otthonuk legyen.

Szóljon hozzá!