ZETApress

hírportál

Megvan az új jelölt

Mexikó bemutatta jelöltjét a Kereskedelmi Világszervezet vezetői pozíciójára – tudtuk meg a Nagykövetség sajtósaitól.

A Mexikói Kormány Jesús Seade-t jelöli a WTO vezetői pozíciójára, aki jelenleg a Mexikói Külügyminisztérium Észak-Amerikáért felelős helyettes államtitkára, valamint a Mexikó, Egyesült Államok és Kanada közötti szabad-kereskedelmi megállapodás tárgyalási csoportjának vezetője. Olyan multilaterális szervezetekben szerzett tapasztalatokat, mint a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, a GATT és maga a WTO.

A mexikói jelölt tapasztalata és képességei révén szilárdan képviseli a globális érdekeket a szabad-kereskedelem területén, a multilaterális és a nemzetközi együttműködés védelmének és előmozdításának szempontjából kulcsfontosságú pillanatban.

Jesús Seade széles körű ismeretekkel rendelkezik Afrika, Latin-Amerika, Ázsia, Európa, a Közel-Kelet és Észak-Amerika gazdasága és kereskedelme terén, valamint fontos párbeszédet folytat a világkereskedelem legfontosabb szereplőivel. A legfontosabb nemzetközi gazdasági szervezetekben – ideértve az Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezményt (GATT), a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), a Világbankot (WB) és a Világkereskedelmi Szervezetet – szerzett tapasztalata révén bizonyította eredményességét és képességeit.

Seade Mexikó nagyköveteként a GATT szervezetében, fontos kereskedelmi vitákat nyert a cementágazatban alkalmazott dömpingellenes intézkedések és a mexikói tonhal-embargó vonatkozásában. Ezenkívül, főtárgyalóként képviselte Mexikót az uruguayi fordulat során, amely a jelenlegi WTO kezdete. A tárgyalások megrekedését követően megállapodtak a GATT vezetőségének megváltoztatásában. A szervezet egyhangúlag Peter Sutherland-t nevezte ki új főigazgatóvá, Seade nagykövetet pedig főigazgató-helyettessé.

Az új vezetőség munkája a tárgyalások sikeres lezárásához vezetett, újra tárgyalták a legkevésbé fejlett országok (LDC-k) helyzetét, elsősorban Afrika vonatkozásában. Ez a tárgyalássorozat eredményezte a WTO létrejöttét, amelynek Seade alapító főigazgató-helyettese volt.

A Mexikói Kormány Seade jelölésével elismeri a helyettes államtitkár tapasztalatát és képességeit, de mindenekelőtt jelzi az ország elkötelezettségét a multilaterális rend mellett. A mexikói jelölt tapasztalata és képességei révén szilárdan képviseli a globális érdekeket a szabad-kereskedelem területén, a multilaterálist és a nemzetközi együttműködés védelmének és előmozdításának szempontjából kulcsfontosságú pillanatban.

Ki is Jesús Seade?

Jesús Seade vegyészmérnöknek tanult a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetemen (UNAM), majd közgazdász diplomát szerzett az angliai Oxfordi Egyetemen, James Mirrlees a Nobel-díjas professzor irányítása alatt. PhD értekezését az optimális adópolitikáról és a jövedelemeloszlásról folytatta. Az Egyesült Királyság Warwicki Egyetemén professzor, az El Colegio de México (Colmex) Gazdaságtudományi Központjának alapító igazgatója, illetve a mexikói nukleáris energiabizottság végrehajtó titkára. Hongkongban a Lingnan Egyetem alelnöke, Kínában pedig a Hong Kong-Shenzhen Kínai Egyetemen a globális ügyekkel foglalkozó társulatának alelnöke. Ezenkívül a Hongkong pénzügyi szolgáltatások, kereskedelem és ipar titkárainak vezető tanácsadójaként dolgozott, mielőtt 2018-ban a Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada együttműködésének (T-MEC) főtárgyalója lett.

A Nemzetközi Valutaalapban (IMF) vezető tanácsadóként dolgozott, valamint ő irányította az IMF politikáját Argentína, Törökország és Brazília pénzügyi válságai során. Tárgyalásokat folytatott tizenöt afrikai ország külső adósságának jelentős törléséről. Korábban a Világbank vezető közgazdásza volt. Mindkét intézményben betöltött pozíciójában missziókat vezetett Afrika, a Közel-Kelet és Latin-Amerika több mint ötven országában.

Szóljon hozzá!