ZETApress

hírportál

Új vontató a KLM-nél

Fenntartható repülőgépvontatót tesztel a KLM. A holland légitársaság május végén csatlakozott ahhoz a Schiphol repülőtéren végzett teszthez, melynek során egy új, fenntartható repülőgép-vontatási módszert vizsgálnak – tudatta Reisz Soma PR munkatárs.

A forradalmi Taxibot egy hibrid meghajtású vontató, ami a hagyományos társaival ellentétben anélkül képes teli gépeket elvontatni a kifutóhoz, hogy a gépnek be kellene indítania a hajtóműveit. A tervek szerint így 50-85%-kal csökkenhet a vontatások üzemanyag-szükséglete. A Schiphol repülőtér a KLM, a Transavia és a Corendon társaságoknak tette lehetővé a Taxibot használatát, hogy azok közösen dolgozzanak egy fenntarthatóbb vontatási módszer kialakításán.

A május 27-én végzett teszt során a KLM egyik üres Boeing 737-esét vontatta a kifutóhoz a Taxibot. – Meg szeretnénk vizsgálni, milyen mértékben csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátást, hogy mennyi ideig tart a vontatás, és hogy mennyire tudjuk kímélni a repülőgépek hajtóműveit a Taxibot segítségével. Kíváncsiak vagyunk, miként integrálható a fenntartható vontatás a Schiphol repülőtér mindennapi működésébe – mondta el Jeroen Jaartsveld, a KLM projektmenedzsere.

Repülj felelősen!

A KLM az előző évben indított Repülj felelősen! kezdeményezésében a vontatás során keletkező szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére is vállalást tett. Ez is hozzájárul majd az elhatározáshoz, miszerint a légitársaság 15%-kal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását a 2005-ös szinthez viszonyítva. A KLM az elmúlt 100 évben úttörő szerepet töltött be a légitársaságok között, és a legrégebbi légitársaság, ami még mindig a saját nevén működik. A KLM célja, hogy a legügyfélközpontúbb, leginnovatívabb és leghatékonyabb európai légitársaság legyen.

A KLM 2018-ban 34,1 millió utast szállított, 162 desztinációra összesen 214 géppel. A vállalat összesen 33 ezer embert alkalmaz világszerte. A KLM összeköti Hollandiát a világ legnagyobb gazdasági régióival. A KLM lesz a világon az első légitársaság, amely idén a 100. évfordulóját ünnepli. A KLM is tagja a 20 tagú globális SkyTeam Szövetségnek, amelynek 1763 országban összesen 1063 célállomással rendelkezik.

Szóljon hozzá!