ZETApress

hírportál

Szombathelyi hagyomány

Európa szellemi öröksége a közösségekben él tovább. Szombathelytől az itáliai Albengáig hosszú út vezet, a térség városait ennél mégis sokkal több köti össze: a közös kulturális és szellemi örökség a földrajzi közelségnél is szorosabb kapcsot teremt.

Erre a hagyományra hívta fel a figyelmet a hároméves NewPilgrimAge projekt, amely négy ország összesen hét régióját és városát kapcsolta össze a Szent Márton útvonal mentén. Az online zárókonferencia május 28-án lesz, míg 29-én pénteken Szent Márton szülővárosa, Szombathely tart online búcsúeseményt, amelyre várják az érdeklődőket – tudatta Tölgyi Kriszta sajtóreferens.

De ki is volt a Szent Márton útvonal névadója, és miért érdemes figyelnünk rá? Emberségét legjobban talán az fejezi ki, hogy a világi hatalom elutasítása-képen egy ízben készen állt fegyvertelenül csatasorba állni, amikor pedig élete vége felé püspökké választották, egy lúdólban próbált elbújni a dicsőség elől. A jóságáról szóló legendák Mártont a humanizmus szimbolikus figurájává emelték, emberképe, és az emberi közösségekért végzett munkája a mai napig példaértékű maradt.

A NewPilgrimAge projekt rendezvényeinek célja éppen a minél többek bevonására épülő közösségfejlesztés és a közös szellemi örökség felidézése és megújítása volt. A résztvevő közösségek Magyarországról, Horvátországból, Szlovéniából és Olaszországból a Szent Márton-i örökségen keresztül mutatták be workshopok, képzések során, illetve szakmai anyagokban a közösségi lét jelentőségét és teremtő erejét, a közösségek bevonásának jó gyakorlatait, a közösségfejlesztés folyamatait és valódi változáshoz nélkülözhetetlen lépéseket, feltételeket. A hároméves projektben tematikus félévek épültek egymásra, amelyek a közösségfejlesztés szakaszait is magába foglalták, a vízióalkotástól a legjobb ötletek konkrét megvalósításig.

A kitartó munkát követően az eredmények sem maradtak el. A fiatalabb generáció bevonásának érdekében a résztvevők infokommunikációs eszközöket – például mobilalkalmazásokat – fejlesztettek, a fiatalok minél szélesebb körű részvételét a szervezők egy verseny kihirdetésével ösztönözték. A projekt során felhalmozott és a partnerek között cserélt tapasztalatokról változatos anyagok számoltak be, az animációs filmektől a zine magazinokon át a virtuális bejárást lehetővé tevő oldalakig. A résztvevő szervezetek félévente találkoztak, 2019 tavaszán pedig egy nemzetközi fesztivál keretei között hatalmas tudáscserére, és a közösség játékos bevonására is sor került. A projekt során készült anyagok mindegyike elérhető a NewPilgrimAge weboldalán, ezekből mindenki meggyőződhet arról, hogy Európa szellemi és kulturális öröksége a különböző településeken, és annak közösségeiben él tovább.

A hároméves projekt nemzetközi záróeseménye a járvány miatt az online térben valósul meg holnap 14 órakor. Másnap 14 órakor Szombathely tart online búcsúrendezvényt. A résztvevők meghallgatják a pályázat eredményeit bemutató rövid beszámolókat, és az esemény végén egy online játék keretében Szent Mártonnal is találkozhatnak. A szervezők a két eseményre mindenkit szeretettel várnak.

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg. A május 28-i közös nemzetközi online konferenciára idekattintva, míg a május 29-i hazai online konferenciára emide kattintva regisztrálhat.

Szóljon hozzá!