ZETApress

hírportál

Tranzitzónából befogadóállomásra

A kormány felszámolja és lebontja a tranzitzónákat, mától csak az országhatáron kívüli külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani! – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a délelőtti online kormányinfón.

Az intézkedés végrehajtása folyamatban van, négy ember, akik idegenrendészeti őrizetben voltak, abban is maradnak, 280 embert pedig már ma a menekültügyi befogadóállomásra visznek. A Belügyminisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Igazságügyi Minisztériummal együttműködve megteszi a szükséges lépéseket – tette hozzá a tárcavezető.

A tranzitzóna olyan megoldás volt, amely megvédte Magyarország határait, és sajnálatos az Európai Bíróság ez ügyben hozott ítélete. Mivel Magyarország köteles betartani az ítéletet, nem tehet mást, mint hogy megszünteti a tranzitzónákat – mondta Gulyás miniszter.

Mindenképpen fontos következtetése Heiko Maas német külügy-miniszternek, hogy nem bízik abban, hogy olyan elosztási mechanizmus jöhetne létre, amelyben valamennyi EU-tagállam részt vesz. Ez a magyar diplomácia komoly győzelme, sokat tettünk azért, hogy egyértelmű legyen: Magyarország nem kötelezhető arra, hogy engedje másoknak megmondani, kikkel éljünk itt együtt! Magyarország részt vesz a migráció elleni küzdelemben, mennek része a Hungary Helps Program is! – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Jómagam csak azt nem értem, hogy miért kell a meglévő tranzitzónát lebontani és a fent említett embereket ma az ország belsejébe buszoztatni, ha úgyis egy menekültügyi befogadóállomásra kerülnek? Nem lett volna egyszerűbb a meglévő tranzitzónát befogadóállomásnak átnevezni, és a 280 menekültet ott-tartva fityiszt mutatni a brüsszeli bürokratáknak?

Szóljon hozzá!