ZETApress

hírportál

Európai közlekedés

Számos európai nagyvárosban ritkították a közösségi közlekedésben a járatindulásokat, mivel jelentősen visszaesett az utasok száma. Bécs, Berlin, Róma, Prága, Bukarest, München, Milánó járványhelyzethez igazodó közlekedéséről készített a BKK Kommunikáció egy rövid összefoglalót.

Ebből kiderül, hogy a Budapesten holnaptól életbe lépő szombati menetrenden alapuló, de számos frekventált vonalon annál sűrűbb közlekedést biztosító menetrend bevezetése munkanapokra nem példa nélkül való. A 80-90 százalékkal visszaesett utasszám sem indokolja a tanszüneti közlekedési rend további fenntartását. Csúcsidőben a metró-, valamint a nagyobb forgalmat bonyolító villamos- és buszvonalakon továbbra is a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani.

Bécsben megközelítőleg 80 százalékkal esett vissza a közösségi közlekedést használó utasok száma, ezért március 23-tól szombati menetrend van érvényben: hétfőtől péntekig, munkanapokon 5 percenként járnak a metrók a korábbi, 3 perces követési idő helyett. Az éjszakai közlekedés is módosult: az óránként induló éjszakai járatok szállítják munkába és haza az utasokat. Hétvégén vasárnapi menetrend szerint közlekednek a közösségi közlekedés járatai. A tapasztalatok azt mutatják, hogy így is legfeljebb 50 százalékos a kihasználtság.

Az ügyfélszolgálat kizárólag emailben és telefonon fogadja a kérdéseket és kéréseket, illetve panaszokat. Az osztrák fővárosban mindössze három információs és jegypénztár tart nyitva, de jegyet a metróállomásokon, a dohánybotokban és a mobilalkalmazáson, illetve az online jegyárusító helyeken is lehet venni. Életbe lépett az első ajtó használatának felfüggesztése, az automatikus ajtónyitás a megállókban, illetve a napi jármű-takarítás, különösen azokon a területeken, amelyek az utasokkal érintkezhetnek.

Berlinben 10 perces követéssel közlekednek a metrók. A villamoshálózaton 10-20 perces követési időt vezettek be. A más villamosvonalakkal párhuzamos villamosvonalakon nem indítanak járműveket. A metró-buszvonalakon 10 perces követéssel, míg a többi autóbuszvonalon 20 perces követéssel indulnak a járművek. Március 25-én szerdától az egészségügyi dolgozók ingyenesen használhatják a közösségi közlekedést.

Bukarestben március 18-án szerdától a metróban a beosztott vonatok számát 15-20 százalékkal csökkentették az utasforgalom alakulásának függvényében.

Münchenben március 14-én szombattól a jármű-vezetői jegyértékesítést felfüggesztették. 16-án hétfőtől az egyes S-bahn vonalakon a sűrítő meneteket további intézkedésig felfüggesztették, tegnaptól szombati menetrendet vezettek be. A metrók a reggeli és délutáni csúcsidőben 10 perces követési idővel közlekednek, egyes metróvonalak és villamosok csúcs-idei járatai kimaradnak, vagy rövidebb szakaszon közlekednek. A városi autóbuszvonalak egyes, iskolai forgalomra beállított menetei kimaradnak.

Rómában március 14-e szombat óta napközben 05:30-tól 21 óráig van nyári menetrend, utána csupán 15 olyan nappali járat közlekedik, amely normál esetben is hajnali 02 óráig jár, de most óránként indulnak. Éjszakai járatok nem közlekednek.

Milánóban hétköznap a szombati, szombat-vasárnap pedig az ünnepnapi menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járművek.

Párizsban március 27-én péntektől a járatok 30-40 százalékos kapacitással közlekednek, a metrók és az RER (elővárosi vasút) 06 és 22 óra között üzemel.

Prágában március 20-án péntektől a metró, a városi, az elővárosi és a regionális autóbuszok, valamint villamosok ritkábban, némelyek pedig rövidebb ideig járnak. Az iskolabuszok nem indulnak el. Kötelező minden utasnak eltakarnia a száját és az orrát maszkkal vagy kendővel, sállal, ha közösségi közlekedési eszközt használ. A belvárosba közlekedő reptéri járat és a sikló nem üzemel. Minden utast arra kérnek, hogy a maszkviselésen túl tartsák be az alábbi korlátozásokat: tartsanak kellő távolságot egymástól a megállókban és a járműveken, ne használják az első ajtót fel- és leszálláshoz, minél kevesebb helyen érintsék meg a kapaszkodókat és a nyomógombokat, tüsszentsenek a könyökhajlatukba, ne a kezükbe, egyszer-használatos zsebkendőt használjanak, fertőtlenítsék a kezüket és mossanak kezet gyakran, mellőzzék a másokkal való érintkezést, illetve csak szükség eseten induljanak útnak.

Budapesten március 27-én kijárási korlátozást vezettek be. A 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet rendelkezései szerint mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Fenti rendelkezést a tömegközlekedés során is alkalmazni kell.

Itthon holnaptól szombati menetrend lép életbe. A szombati menetrendnél sűrűbb járatkövetést biztosítunk csúcsidőben több frekventált vonalon. Ahhoz, hogy az utasok megfelelő távolságot tarthassanak egymástól, egyes vonalakon a megszokottnál nagyobb befogadóképességű csuklós járművek közlekednek. A 100E reptéri gyorsjárat közlekedését ideiglenesen szüneteltetjük, a repülőtér azonban továbbra is megközelíthető marad a Nagyvárad térről induló 200E busszal. A járványügyi intézkedéseknek megfelelően átmenetileg 100 forintos jelképes összegért lehet használni a fővárosi közbringa-rendszert, a MOL Bubit. Ezzel egy időben, az egyszerűbb használat érdekében a BKK pilot jelleggel bevezette az online regisztráció lehetőségét is.

Szóljon hozzá!