ZETApress

hírportál

Külföldi nyelvtanulás?

A Kormány első, koronavírus ügyében hozott döntései között kihirdette a Külföldi Nyelvtanulási Program elhalasztását. Bár a program eleve sok kérdést hagyott nyitva az utazással kapcsolatban, a halasztás bejelentésével tovább nőt a bizonytalanság. A szülők higgadtan reagáltak a halasztásra, de maradtak kérdések.

Ami biztos: idén nem lesz állam által támogatott Külföldi Nyelvtanulási Program. Egyelőre nem világos, hogy a halasztás azt jelenti-e, hogy az idén jogosult diákok (is) mehetnek jövőre, vagy egyszerűen egy évvel később kerül elindításra a program, az akkor 9. és 11. évfolyamos diákok számára – tudatta Juhász Péter, BUZZWORD Strategies.

Ezekben a kérdésekben, illetve a már leadott pályázatokkal kapcsolatos minden technikai kérdésben a Tempus Közalapítvány ad majd tájékoztatást. Horváth Alex, az Angloville Nyelvi Sziget vezetője szerint volt olyan szülő, aki meg is könnyebbült, mert féltette gyermekét. A rendkívüli helyzetre való tekintettel mindenki megérti, hogy a biztonság az első.

A gyors tájékoztatás most kiemelten fontos

Bár a külföldi fogadó partnerintézmények a Tempus Közalapítványtól is kapnak majd hivatalos megerősítést a halasztásról, a magyar utazási irodák is értesítették a külföldi partnereiket a fennálló helyzetről. Az Angloville mind a máltai, mind az angliai partnerének azonnali tájékoztatást küldött a kormány döntéséről, hiszen a program változása, halasztása jelentős bevételcsökkenést okoz náluk is.

Már 2021-re készülnek?

Bár már néhány hete tapasztalták a külföldi tanfolyamszervezők az ázsiai országokból érkező diákok foglalás-számának visszaesését ? ez az európai járványhelyzet súlyosbodásával tovább fokozódott. A nyelviskolák abban reménykednek, hogy július-augusztusra visszatér az élet a normális kerékvágásba és talán újra elindulnak nyelvet tanulni a diákok. Jellemzően azonban inkább a következő évre készülnek már, a partner nyelviskolák nyitottak rá, hogy a következő nyári szezonban ott folytassák a munkát, ahol most abbahagyták. Horváth Alex szerint az Angloville is tervezi Summer Immersion programjainak folytatását a 2021-es nyári szünetben.

Egyre nagyobb a tanácstalanság

Nem csak a magyar tanulók utazását érintik a változások, hiszen a hazai nyelviskolák és más nyelvi tréning intézmények működése is gyökeresen megváltozott a bevezetett rendkívüli intézkedések nyomán. Az Angloville hazai bentlakásos nyelvi programjain már februárban bevezettek egy sor elővigyázatossági intézkedést a beutazó angolszász anyanyelvi mentorok kapcsán. Mára azonban a korlátozások azt jelentik, hogy minden hazai intenzív nyelvi program átütemezésre kerül, legkorábban a nyári időszakra.

Az Angloville lengyelországi, csehországi és romániai programjait is érintik az ott életbe léptetett rendkívüli szabályok (pl. utazási korlátozások.) Horváth Alex szerint hasonló a helyzet a diákok számára itthon és külföldön szervezett nyári anyanyelvi angol táborokkal. Ezek jellemzően július-augusztus hónapra esnek, a szülői kérdésekből azonban érezhető, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben inkább kivárnak, és nem köteleződnek el egy nyári tábor iránt.

Szóljon hozzá!