ZETApress

hírportál

Uniós kioktatás

Az Állampolgári Jogi Bizottság hangsúlyozza, hogy a Magyar Kormány által a COVID-19 járvány kapcsán javasolt rendkívüli intézkedéseknek tiszteletben kell tartania az Unió alapértékeit! – tudatta az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

Álláspontjuk szerint a tagállamok még nehéz időszakban is felelősséggel tartoznak az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus jogok tiszteletben tartásáért és védelméért. Az Európai Bizottságnak meg kellene vizsgálni a javasolt intézkedések összeegyeztethetőségét az Unió alapértékeivel. Az Állampolgári Jogi Bizottság aggasztónak találja a veszélyhelyzet kiterjesztését.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország), az Állampolgári Jogi Bizottság elnöke az alábbi nyilatkozatot tette azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány rendeletekkel irányítana addig, amíg az országban a kormány által bejelentett veszélyhelyzet életben marad: Az Állampolgári Jogi Bizottság nevében aggodalmamat szeretném kifejezni azzal kapcsolatban, hogy a magyar Országgyűlés szavazni szándékozik a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a Btk. megváltoztatásáról. Elismerjük, hogy a tagállamok felelőssége, hogy ebben a nehéz időszakban védelmükről gondoskodjanak, azonban az intézkedéseknek minden esetben biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus alapelvek érvényesülését. Ezért felszólítjuk a Bizottságot, hogy vizsgálja meg, vajon a javaslatok összhangban állnak-e az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkével, és emlékeztetjük a tagállamokat, hogy mind felelősséggel tartoznak ezen közös értékek tiszteletben tartásáért és védelméért.

Mint tegnap megírtuk, a magyar kormány sürgős, kivételes eljárásban benyújtotta azt a 4/5-ös többséget igénylő törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, hogy rendeletekkel kormányozzon a veszélyhelyzet időtartama alatt. Bár a törvénytervezetet nem fogadta el az Országgyűlés, a kormányzó pártoknak lehetősége nyílik arra, hogy jövő kedden – élve 2/3-os többségükkel – elfogadhatják azt.

Szóljon hozzá!