ZETApress

hírportál

COVID-19 az EP-ben

Életmentő orvosi berendezések beszerzésén dolgoznak az uniós intézmények. A Parlament a tagállamokkal együtt dolgozik azon, hogy az Unió-szerte a kórházakban szükséges lélegeztetőgépeket, maszkokat és egyéb orvosi eszközöket és felszereléseket beszerezzék – tudatta az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

Az EU összesen ötvenmillió euró értékben vásárol orvosi eszközöket és berendezéseket kórházak számára. A teszteket, maszkokat és lélegeztetőgépeket közösen szerzik be. Eddig több mint 1800 uniós állampolgárt hoztak haza külföldről.

A Bizottság a múlt héten felállított egy rendszert a COVID-19 járvány elleni fellépéshez szükséges orvosi berendezések beszerzésére az EU polgári védelmi eszközén, a rescEU-n keresztül. A közösen beszerzett készletek gyorsan eljuttathatók azokba a tagállamokba, ahol hiány lép fel. Az eszközök a megfertőződött betegek ellátásra, az egészségügyi dolgozók védelmére, és a vírus terjedésének lassítására szolgálnak.

A Parlament a tagállamokkal együtt arra törekszik, hogy minél gyorsabban jóváhagyja az intenzív ellátáshoz szükséges berendezésekre – többek között lélegeztetőgépekre, egyéni védőruházatra, például újrahasználható maszkokra – szánt 50 millió euróból 40 milliót, a további tízmillió euróról a Bizottság saját hatáskörben dönthet. Mivel a tagállamok a közös közbeszerzésről létrejött megállapodás keretén belül az egyéni védőberendezéseket, a lélegeztetőgépeket és a koronavírus-tesztekhez szükséges berendezéseket közösen szerzik be, ennek köszönhetően erősebb helyzetből tárgyalhatnak majd a piacon.

Múlt héten Európa több történelmi jelentőségű döntést hozott a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban, többek között a járvány gazdaságra gyakorolt hatását illetően. Azonban nem hangsúlyozhatjuk eléggé, hogy ez még mindig nem elég. Európa mindent megtesz az életek megmentéséért. Az Uniós polgári védelmi mechanizmust korábban földrengések, hurrikánok, áradások nyomán használták ki életmentésre, de a mechanizmus segített már erdőtüzeknél is. Most először használjuk arra a rescEU keretében rendelkezésre álló uniós forrásokat, hogy a tagállami erőfeszítéseket támogatva a szükséges orvosi és védőfelszereléseket szerezzük be vele. Ez az uniós szolidaritás a gyakorlatban – mondta Pascal Canfin, a Parlament Környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának elnöke. – A mostani válság rávilágít, hogy miért fontos, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre az Unió polgári védelmi mechanizmusa számára 2020 után is, ahogy azt a Parlament kéri – tette hozzá Pascal Canfin (RE, Franciaország) az Unió következő hosszú távú költségvetéséről folyó vitára utalva.

A rescEU-ról

A rescEU az Unió polgári védelmi mechanizmusának része, amely szorosabb együttműködést tesz lehetővé a tagállamok között a polgári védelem terén. 2019-es létrehozása óta az Unió közvetlenül segítséget tud nyújtani a katasztrófa sújtotta tagállamoknak akkor, amikor túl nagy teher nehezedik a nemzeti erőforrásokra. A COVID-19 járvány kirobbanása óta az Unió polgári védelmi mechanizmusának köszönhetően sikerült a világ minden tájáról hazahozni több mint 1800 uniós állampolgárt. Itt találhatók adatok országonkénti lebontásban.

Szóljon hozzá!