ZETApress

hírportál

Morningstar Bajnainál

Bajnai Gordon miniszterelnök tárgyalást folytatott Richard L. Morningstar amerikai különmegbízottal. Tegnap este a kormányfő a Parlamentben fogadta a nagykövetet, aki Hillary Clinton külügyminiszter megbízásából segíti az Egyesült Államok energetikai célkitűzéseink megvalósulását az eurázsiai térségben.

Az amerikai energiaügyi megbízott a február 24-én megtartandó V4+ Energiabiztonsági Csúcstalálkozó vendégeként érkezett Magyarországra. A kétoldalú megbeszélésen Morningstar nagykövet tájékoztatást adott az európai energiabiztonság erősítésével, a Déli Energiafolyosóval és a Nabucco-val kapcsolatos amerikai elképzelésekről, és egyben kifejezte az Egyesült Államok támogató álláspontját.

A találkozón Bajnai Gordon kiemelte, hogy Magyarország számára különösen fontos a gázbeszerzési források és a szállítási útvonalak diverzifikálása, a magyar gázellátás biztonságának szavatolása. Megerősítette, hogy a Nabucco projekt ebben kiemelkedően fontos szerepet játszhat, és megvalósítása elsődleges prioritást jelent számunkra. Bajnai Gordon elmondta, az energiabiztonság témaköre nem csak Magyarország, hanem a régiónk, illetve Európa számára is kiemelt fontossággal bír.

Hazánk a Visegrádi Csoport elnökeként a most megrendezendő Energiabiztonsági Csúccsal is ennek a törekvésnek szeretne nagyobb hangsúlyt adni. Bajnai Gordon miniszterelnök a találkozó végén a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki Richard L. Morningstar energiaügyi külön megbízottat az európai és eurázsiai energiabiztonság érdekében végzett munkája, és a magyar-amerikai energetikai kapcsolatok elősegítése elismeréseként. Morningstar nagykövet térségbeli munkája fontos jelzése annak, hogy az energiabiztonság és diverzifikáció országokon átívelő, közös érdek, amelyet a magyar kormány is elismeréssel fogad ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!