ZETApress

hírportál

Virtuális bécsi látogatás

A digitális technológiának köszönhetően a vesztegzár ideje alatt sem kell nélkülöznünk a kultúrát, csak egy kicsit máshogy kell csinálni. Habár most egy ideig nem láthatjuk élőben a világhíres bécsi tárlatokat, és nem hallgathatunk koncerteket a zene fővárosában, számtalan mód akad, hogy mégis élvezhessük ezeket – és még csak a négy fal közül sem kell kimozdulnunk.

Ha múzeumba mennénk, megnézhetjük a híres Gustav Klimt gyűjteményt a Belvedere tárlatában, Egon Schiele festményeit a Leopold Múzeumban, de az Albertina is megnyitja virtuális kapuit az otthonülők előtt. A Belvedere digitális tárlatvezetést is kínál, amiről minden nap videót töltenek fel közösségi oldalaikra. Látogatható még online többek között a Bécsi Zsidó Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a császári Kapucinus sírbolt, a Bécsi Művészettörténeti Múzeum és a Schönbrunni kastély – tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Hazánkhoz hasonlóan Bécsben is sok koncertet tesznek közzé online. A Bécsi Operaház naponta sugároz archív opera- és balett-előadásokat, melyek 17 vagy 19 órakor kezdődnek és ingyenesen megtekinthetőek a honlapon. A híres Fidelio-opera, melynek tervezett premierje tegnap lett volna, a szigorú intézkedések miatt szintén elmaradt, szerencsére azonban az Operaház 19 órakor közvetítette a korábban felvett előadást. A darab azért is különleges, mert a kiemelkedő tehetségű hollywoodi színész, Christoph Waltz rendezte.

Azokra is gondolt a város, akik inkább olvasással töltenék az időt. Bár a bécsi könyvtárak mind bezártak, rengeteg anyag online is hozzáférhető, elegendő hozzá egy érvényes olvasójegy. A Virtuális Könyvtárban hatvanezer médium van, és a hagyományos könyveken kívül e-könyvek, újságok, hangoskönyvek is megtalálhatóak, melyek tabletre, telefonra vagy e-book olvasóra tölthetők le. A visszavétel automatikus: egy bizonyos idő után (maximum 21 nap) a hozzáférés automatikusan megszűnik.

Szóljon hozzá!