ZETApress

hírportál

Bécsi lakásfelújítások

Bécs kiemelten támogatja a lakásfelújításokat. A főváros 1,8 millió lakosának jelenleg kétharmada él szociális bérlakásban vagy részesül valamilyen más lakhatási támogatásban. A város a jövőben nemcsak a bérlakások építését támogatja, az egyén elvárásaihoz és igényeihez igazodó lakhatási körülmények javításához is pénzügyi segítséget nyújt.

Bécs már több mint száz éve védi a fővárosi lakáspiacot. A megfizethető és élhető lakhatás mára alapvető jognak számít az osztrák fővárosban, amely fontos szerepet játszik a társadalmi béke fenntartásában is. Bécsben a lakosok több mint 60 százaléka él valamilyen a város által támogatott ingatlanban. Jelenleg 24 ezer lakás áll építés és tervezés alatt, melyet a főváros 900 millió euróval támogat. Azonban nem csak az új épületek kivitelezésénél, hanem a már meglévő lakások felújítási munkálataiban is számíthatnak a tulajdonosok és bérlők a város anyagi segítségére – tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A bécsi bérlakásrendszer Európában példaértékűnek számít. A szegényebb vagy átlagos jövedelemmel rendelkezők is segítséget kapnak, így nem szorulnak ki ők sem a külterületekre. A támogatások lehetővé teszik, hogy alacsony lakhatási költségek mellett a lakások állapotát is a saját igényeikhez mérten tudják kialakítani az ott lakók. A téli és nyári időszakban különösen fontos, hogy a lakások rendelkezzenek megfelelő szigetelésű nyílászárókkal, így Bécs az energiahatékonyságot szem előtt tartva átvállalja az ilyen jellegű költségek 50 százalékát.

Továbbá 400 euróval támogatja a lakásokban az új biztonsági bejárati ajtók beszerelését. A mozgássérültek helyzetén is szeretnének könnyíteni, így ha érdekükben átalakításokat kell végezni az épületben, 4200 euróig Bécs ezt is támogatja. – A város konkrét intézkedésekkel és támogatásokkal segíti Bécs lakosait, hogy a négy fal között is javítani tudjanak életminőségükön – mondta Michael Ludwig, Bécs polgármestere.

Szóljon hozzá!