ZETApress

hírportál

Márciusban újra nyit a Künstlerhaus

A bécsi Künstlerhaus négy évnyi restaurálás és bővítés után, idén márciusban újra megnyitja kapuit. A bécsi Albertina Múzeum második helyszíne, az Albertina Modern is itt kap helyet – tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája. Fotóink Ana Skobe felvételei.

Március 6-án pénteken nyitja meg újra kapuit a látogatóknak a Karlsplatz-on található Künstlerhaus több mint százötven éves épülete. Március 7-én már lehetőség nyílik az első workshopon való részvételre, ahol az érdeklődök különböző képzőművészeti technikákat próbálhatnak ki. A nyitó kiállítás Alles war klar (Minden világos volt) címmel a Künstlerhaus elmúlt 150 évét mutatja be 7 kiállítótermen keresztül.

Az elmúlt négy évben Hans Peter Haselsteiner, a Strabag Építőipari Vállalat egykori vezetőjének alapítványa finanszírozta az épület restaurálási és bővítési munkálatait. Az épületben a földszinten az Albertina Modern, az Albertina Múzeum új, modern és kortárs művészettel foglalkozó kiállítótere kap helyet, az emeletre pedig az Osztrák Képzőművészek Társasága tér vissza, élén a 2019 júniusában megválasztott Tanja Prusnikkal, aki a társaság első női elnöke.

Az épület egy olasz reneszánsz villa stílusában épült 1865-1868 között, melyet 1868-ban I. Ferenc József avatott fel. Az idei és a következő években több kiállítással is találkozhatnak majd a műkedvelők a Künstlerhaus-ban: a nyitó kiállítást 2020 szeptemberében a nemzetközi együttműködéssel létrejövő Synchroni-Cities (Im)possible Solidarities Off Track című tárlat váltja, majd 2021 februárjától a Dispossesion című kiállítás 15 művész szemén át dolgozza fel a Künstlerhaus múltját, különös tekintettel az 1938-as Anschluss-t röviddel megelőző és az azt követő időszakra. 2021 júniusában pedig G’schnas néven nyári fesztivál kerül megrendezésre.

Szóljon hozzá!