ZETApress

hírportál

Belvárosból Strasbourgba

A Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium Ruin nevű csapata nyerte meg a Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz! neveű országos középiskolai vetélkedő idei döntőjét. A versenyt immáron 4. alkalommal indította útnak az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Nemzeti Választási Iroda.

A diákok több napos utazást nyertek iskolájuk részére Strasbourgba, az Európai Parlament Euroscola programjára, ahová április 3-án 24 tanuló és 2 pedagógus utazhat. A vetélkedő célja, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét, és így – jövőbeni első-választóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak.

A versenyre a 14-18 éves korosztályhoz tartozó diákok nevezhettek, négyfős csapatokat alkotva. Összesen 118 csapat, 472 diák jelentkezett a megmérettetésre, közülük a regionális középdöntőket követően 13 csapat jutott a ma megrendezett budapesti országos döntőbe. A legjobb csapatoknak nem csak lexikális tudásukra, de kreativitásukra is szükségük volt, hiszen az írásbeli feladatok mellett a zsűri értékelte előadásmódjukat és vitakészségüket is. A vetélkedő tematikája ugyanis tudatosan lép túl a lexikális tudás számonkérésén és jutalmazásán. A feladatok között hangsúlyos szempont a csapatmunka ösztönzése, a fiatalok vita- és érvelési készségeinek elősegítése.

A versenyen 1. lett a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium Ruin nevű csapata. A diákok utazást nyertek iskolájuk részére Strasbourgba, az Európai Parlament Euroscola programjára, ahol a többi uniós ország diákjaival tárgyalhatnak. 2. lett a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium Team Bornemisza nevű csapata, míg 3. a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium X-Imperio nevű csapata. A négyfős csapatok nemcsak értékes tárgynyereményeket nyertek, hanem április 24-26-án 1-1 tanárukkal ellátogathatnak Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe is.

A tegnapi döntőt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika campusi Széchenyi-dísztermében tartották, majd a diákokat, tanáriakat és a zsűritagokat az Alkotmány utcában állófogadásra várták. A tervek szerint a vetélkedőt az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Nemzeti Választási Iroda a jövőben is újra megrendezi.

Szóljon hozzá!