ZETApress

hírportál

Feledékeny bécsiek

Műfogsor és értékes hegedű a bécsi talált tárgyak között. Tavaly 83 ezer talált tárgy került a bécsi Fundservice központi telephelyére, ahol a Bécs utcáin vagy tömegközlekedési eszközein elhagyott tárgyakat gyűjtik. A klasszikusok között volt tavaly néhány különleges darab is, melynek elvesztése bizony nagy gondot okozhatott tulajdonosának.

Bécsben tavaly 83 ezer elveszített értéktárgy került a Fundservice-be. Ez a központi gyűjtőhely a bécsi Talált Tárgyak Osztályait foglalja magába, és közvetlen hozzáférése van a központi lakcím-nyilvántartóhoz, így például az elveszített iratokat 1-2 napon belül visszajuttatják tulajdonosaikhoz. A központnak köszönhetően a többi tárgy után is csak egy helyen kell érdeklődni.

2019-ben a klasszikusok mellett, mint például igazolványok, táskák, esernyők, akadt pár különlegesség is: például három műfogsor és hét hegedű is. A talált tárgyak listáját az okiratok vezetik 20.900 dokumentummal, majd a pénztárcák 12.600 darabbal és a harmadik helyen a kulcscsomók állnak 9000 darabbal.

Az osztrák fővárosban 100 Fundbox (talált tárgyak doboza) található, ahova bármikor be lehet dobni a talált tárgyakat. A nagyobb értékű tárgyakat, például pénztárcákat vagy mobiltelefonokat, csak személyesen lehet leadni az ügyfél-szolgálatokon. Ezután elektronikus úton rögzítik őket, így a honlapra is felkerülnek. Itt feltüntetik, hogy hol találták meg őket, illetve a fontosabb jellemzőiket is. A központ munkatársai lelkes nyomozói munkát végeznek, hogy a tulajdonosok minél hamarabb az elveszített tárgyak nyomára bukkanhassanak.

Sajnos számos tárgy az intenzív nyomozói munka ellenére sem talál vissza tulajdonosához, így ezek egy év után a város tulajdonába kerülnek. A bécsi köztisztaságiak (MA 48) ezután eladják a sértetlen tárgyakat, az ebből befolyt bevételt pedig karitatív célokra fordítják – tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Szóljon hozzá!