ZETApress

hírportál

Nyakkendő a rendőrszobron

Ma délben az V. kerületi Október 6. és a Zrínyi utca sarkán strázsáló békebeli rendőrt ábrázoló szobor nyakába ünnepélyes keretek között kötötték fel a horvát eredetű nyakkendőt, azaz kravátlit abból az alkalomból, hogy január elsejétől fél évig Horvátország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, csatlakozása óta először.

Az ünnepélyes nyakkendőkötésre Horvátország 1992. január 15-én történt nemzetközi elismerésének 28. évfordulóján került sor. A kravátlikötést Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete és Varga Judit, hazánk igazságügyi minisztere végezte. Fotóink Lantai József felvételei.

A Horvátország egyik jelképének is tekintett nyakbavaló egyik legemlékezetesebb megjelenítése 2003-ban történt, amikor egy 808 méteres vörös nyakkendőt kötöttek a pulai amfiteátrum köré. A joviális rendőr egyébként olyan Zrínyi-sisakot visel, amely állítólag a mindkét országban nagy tiszteletnek örvendő szigetvári hős, Zrínyi Miklós horvát bán egykori sisakjának mintájára készült.

Szóljon hozzá!