ZETApress

hírportál

Beethoven emlékév Bécsben

December 16-án hétfőn kezdetét vette a Beethoven emlékév Bécsben, hogy egy éven át Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját ünnepelje az osztrák főváros. Koncertek, kiállítások és közös projektek emlékeztetik majd a bécsieket a híres zeneszerzőre, aki városukat választotta otthonául – tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A WIENBEETHOVEN2020 emlékév nyitórendezvényét december 16-án hétfőn tartották a Bécsi Városháza Dísztermében, ahol Beethoven mindenkié mottóval mintegy kilencszáz vendég gyűlt össze. Az emlékév sajátossága, hogy nincs intendánsa, csak koordinátora, aki WIENBEETHOVEN2020 márkanév alatt összehangolja és egységesen kommunikálja a bécsi intézmények koncertjeit, kiállításait és különböző eseményeit, amelyeket a világhírű zeneszerző 250. születésnapja alkalmából tartanak. Ezekből csak 2020. I. félévére mintegy háromszáz jut.

Beethoven-koncertekkel emlékezik a Musikverein, a Wiener Konzerthaus, a Bécsi Operaház és a Theater an der Wien, ahol először mutatták be a Fidelio című operáját.

Időszaki kiállítással készül az Österreichische Nationalbibliothek, a Theatermuseum és a Bécsi Zene Háza (Haus der Musik), ahol újrarendezik és eredeti darabokkal bővítik ki a Beethoven-termet. A zeneszerző munkássága mellett tematikus tárlatvezetéseken mutatják be, miként élte meg hallása elvesztését, és azt is szemléletesen illusztrálják, hogy élete során összesen 68-szor költözött. Az Inside Beethoven projektnek köszönhetően pedig a látogatók megtapasztalhatják, milyen érzés egy zenekar tagjának lenni. A Bécsi Zene Háza is részt vesz a Beethoven Pastoral Projectben, amelynek keretében a világ legkülönbözőbb pontjain élő művészek dolgozzák fel Beethoven Pastorale-szimfóniáját, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Világnapján adják elő a saját verziójukat.

2020. április 17-e és 19-e között Bécsben horgonyoz a Beethoven Musikfrachter. A Bonnból Bécsbe tartó hajó előre meghatározott helyeken köt ki, a fedélzetére lépőknek pedig változatos zenei programot kínál. Fotóinkon a WIENBEETHOVEN2020 emlékév Bécsi városházi megnyitója és a Haus der Musik-beli Beethoven-terem látható.

Susanne Schicker, az emlékév koordinátora elmondta, hogy Bécs a lehető legszélesebb körben, mindenkit elérve szeretné megünnepelni a jubileumot. A WIENBEETHOVEN2020 célja, hogy a bécsiek a legkülönbözőbb szempontokból azonosulhassanak a beethoveni ideálokkal: a szabadsággal, az egyenlőséggel és a testvériséggel.

Szóljon hozzá!