ZETApress

hírportál

Zsigulival Bamakoba

Piros Zsigulival juttat ajándékcsomagokat Afrikába a PTE – tudatta Kottász Gergely sajtóreferens. A Budapest-Bamako Rallye az utolsó nagy, kontinenseken átívelő amatőr autós kalandtúra.

Az idei verseny mintegy 8300 kilométeres távjára benevezett Molnár Attila atya, a somogyhárságyi plébános és barátja: Fáth Gergely, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) végzett közgazdász. Autójuk egy piros Zsiguli lesz, ami Gergely nagypapájáé.

Támogatást kérve fordultak a Pécsi Tudományegyetemhez, hogy reklámfelületet biztosítva az autón támogassa Magyarország első egyeteme a kezdeményezést. A PTE azonban ennél továbbment az együttműködés terén, hiszen az intézmény nevében az út során adománycsomagokat ad át a zsigulis csapat a rászoruló afrikai térségekben tanuló fiatalok számára.

Az ajándékcsomagokat ma 10 órakor adta át a PTE vezetése nevében Lengvárszky Attila rektori kabinetvezető és dr. Tarrósy István, a PTE kapcsolati és nemzetköziesítési igazgatója Molnár Attila atyának és Fáth Gergely közgazdásznak.

Lengvárszky Attila kabinetvezető köszöntőjében elmondta, hogy a PTE évek óta kiemelt figyelmet fordít a speciális igényű hallgatókra, és most ez az ügy is az érzékeny egyetem program részeként értelmezhető, hiszen rászorulókon tud segíteni az intézmény. Dr. Tarrósy István igazgató, egyúttal a PTE Afrika Kutatóközpontjának vezetője utalt rá, hogy 20 afrikai országból közel négyszáz hallgató tanul a pécsi egyetemen, így a PTE nemzetköziesítési programjában az afrikai térség is hangsúlyosan szerepel. Az ajándékcsomagok kapcsán arról beszélt az igazgató, hogy nem véletlenül a tanuláshoz kapcsolódó eszközöket, így írószereket, füzeteket tartalmaznak a csomagok többek között, hiszen ebben komoly hiányt szenved a nyugat-afrikai térség, amerre a rallye útvonala is vezet.

Molnár Attila plébános és Fáth Gergely kiemelték, hogy a Pécsi Tudományegyetem volt az első intézmény, amely segítő kezet nyújtott. Számukra egyfajta zarándoklat, autós El Camino ez a kaland, aminek az igazi célja és értelme a jótékonyság, hiszen segíteni tudnak a rászorulókon az útjuk során.

A verseny

A legendás Dakar Rallye egyetlen szellemi örököst hagyott maga után. A Budapest-Bamako a sivatagi rallyek lángját viszi tovább Afrikában. A rajt nem Párizs, hanem Budapest, a cél pedig mindig egy más nyugat afrikai főváros. A költségek elviselhetőbbek, a szabályok kötetlenebbek, de a kaland és a kihívás változatlan. A Budapest-Bamako egy veszélyes, minimális asszisztenciás kaland és tájékozódási verseny. A B2 nem vasárnapi autózás a Pilisben vagy piknik a Városligetben. Itt nincsenek mentőhelikopterek, begyűjtő teherautók, idegenvezetők, animátorok vagy tolmácsok. Mindenki a talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségre számíthat. A Bamakon egy dolog biztos: minden bizonytalan. De a kaland erről szól.

Szóljon hozzá!