ZETApress

hírportál

Nem lesz meg a holttest

Teljes mértékben alaptalanok a médiában megjelent, Erőss Zsolt holttestével kapcsolatos hírek. Hétfőn szárnyra kapott egy hír, mely szerint megtalálhatják, lehozhatják vagy akár hazahozhatják Erőss Zsolt holttestét a Himalájából, ahol a szerző vélhetően az Everestre gondol.

A téves hír alapja az egyik hazai bulvárlap hétvégén nyomtatásban, majd hétfőn online megjelent cikke, melyben azt írják, hogy egy kínai expedíció a Himalájára indult, többek között azért, hogy az ott meghalt hegymászók holttesteit lehozza. Azt is tudni vélik, hogy már 16 holttestet megtaláltak. A fenti hír egyetlen pontja sem helytálló, a valós tényeket az alábbiakban részletezzük:

Jelenleg egyetlen kínai (sőt, semmilyen más nemzetiségű) expedíció sem tevékenykedik egyetlen nyolcezres hegycsúcson sem, ugyanis hamarosan megkezdődik a téli szezon, amely mászás szempontjából a legkedvezőtlenebb.

Idén januárban (tehát lassan egy éve) volt róla szó, hogy a kínaiak szerveznek egy takarító expedíciót az idei tavaszi szezonban a Mount Everestre, melynek során a hegyen talált szemét mellett az ott szabadon lévő holttesteket is lehoznák. Ennek megvalósulásáról ugyanakkor egyetlen hiteles külföldi forrás sem számolt be, ahogy arról sem, hogy bárki lehozott volna 16 holttestet bárhonnan. A szerző ezt a tervet érthette félre, mint aktuális próbálkozás.

Erőss Zsolt nem a Mount Everesten, hanem a Kancsendzöngán vesztette életét 2013-ban, így a fenti expedíció hírével kapcsolatban fel sem kellene, hogy merüljön a neve. A Kancsendzönga a nepáli-indiai határon található, az Everesttől légvonalban mintegy 200 km-re, ahová a kínaiak aligha fognak takarító expedíciót szervezni, mivel a hegy nem Kína területén emelkedik.

Bár a köznyelvben – tévesen – sokan használják egymás szinonimáiként, a Himalája nem egyenlő a Mount Everesttel. A Himalája a teljes, 2250 km hosszú hegylánc neve, amelynek csak egy hegye a Mount Everest és a Kancsendzönga is.

Sajnos a hír online változatát a hazai sajtó nagy része mindenféle kontroll nélkül átvette. Ezúton tisztelettel kérnénk az érintett médiumok munkatársait, hogy a sokak által nagyra tartott, kiváló hegymászó emlékét tiszteletben tartva, a fenti hírt távolítsák el felületeikről, illetve tegyék meg a szükséges helyreigazítást.

A Magyar Hegy-és Sportmászó szövetség hegymászással kapcsolatos hírek esetén, azok szakmai/tárgyi tartalmára vonatkozólag készséggel áll a sajtó munkatársai segítségére. Közös érdekünk a tényeken alapuló, valósághű tájékoztatás – tudatta Pintér László kommunikációs referens.

Szóljon hozzá!