ZETApress

hírportál

Okos-lámpa Bécsben

Okos lámpa BécsbenÜzembe helyezték Bécs első okos közlekedési lámpáját. Felismeri, ha gyalogos közeledik és zöldre vált Bécs első okos közlekedési lámpája, amelyet Meidlingben, két szomszédos iskolánál helyeztek üzembe. Vége a türelmetlen gombnyomogatásnak ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Üzembe helyezték a tervezett kétszázból az első okos közlekedési lámpát Bécsben, amelyek a hagyományos nyomógombos lámpákat váltják majd le az osztrák fővárosban. Az új közlekedési lámpák felismerik, ha gyalogos közeledik és zöldre váltanak.

Ez a mintegy négy méteres magasságban elhelyezett optikai szenzornak köszönhető, amely már nyolc méterről érzékeli a közeledő gyalogost. Ezután a közeli kapcsolószekrénybe rejtett miniszámítógép egy algoritmus segítségével kiszámolja a várhatóan megtett utat és továbbítja az adatokat a lámpavezérlésnek. Mire a személy a kereszteződéshez ér, a lámpa zöldre vált, így a gyalogos rögtön át is kelhet az úton. Az új lámpavezérlő rendszert Bécs Városa megbízásából a Grazi Műszaki Egyetemen fejlesztették ki, és 2016 óta tesztelik.

Az alkalmazott algoritmus folyamatosan tanul: míg a kezdetekkor minden elröppenő madárnál zöldre váltotta a lámpát, ma már csak a gyalogosokra reagál. Most azon dolgoznak, hogy felismerje, ha nagyobb létszámú csoport szeretne átkelni és hosszabb ideig tartson a zöld jelzés. Mivel a berendezés kizárólag a mozgásminták felismerését szolgálja, senkinek sem kell aggódnia az adatvédelem miatt. A felvételeket helyben dolgozzák fel, ráadásul az adatokat azonnal kódolják és aztán törlik is azokat.

Szóljon hozzá!