ZETApress

hírportál

Utcai fotók Bécsben

Hetven év legjobb utcai fotói lesznek fél évig Bécsben. Street. Life. Photography címmel hét évtized ikonikus utcai felvételeiből nyílik kiállítás szeptember elején a Kunst Haus Wienben. Merry Alpern, Diane Arbus, Robert Frank ? csaknem negyven művész több mint kétszáz képe.

Öt fejezet köré csoportosítva ? utcai képek, szerencsétlenségek, tömegközlekedés, anonimitás és elidegenedés ? mutatja be a látogatóknak az utcai fotózás legfőbb témáit a bécsi Kunst Haus Wien legújabb kiállítása, a Street.Life.Photography ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A szeptember 11-én szerdán nyiló tárlat csaknem negyven nemzetközi és osztrák művész több mint kétszáz felvétele mentén az 1930-as évektől napjainkig kalauzol végig az utcai fényképezés rendkívül változatos, időnként szürreálisnak tűnő képi világán.

A tárlat rámutat a műfaj esztétikai változásaira az évtizedek során, illetve a nemzetközi klasszikusok és a fiatal kortárs művészek képeinek párba állításával teljesen új szemszögből tárja a látogatók elé a különböző urbánus tereket. A kiállításon analóg és digitális, fekete-fehér és színes felvételek sorakoznak egymás mellett, Merry Alpern, Diane Arbus, Robert Frank, Lee Friedlander vagy Martin Parr képeire Mohamed Bourouissa, Harri Pälviranta, Alex Dietrich és Lies Maculan felvételei reflektálnak.

Míg egyes művészek mindvégig külső szemlélőként, egy bizonyos távolságot megtartva készítik felvételeiket, addig mások szerves részei az utcai történéseknek, pillanatképeik spontán születnek. Az elidegenedés, a társadalom peremére sodródás pedig gyakran nemcsak a fényképeken szereplő embereket érinti, hanem magukat a felvételeket készítő művészeket is. A Street. Life. Photography. Street Photography aus sieben Jahrzehnten a Deichtorhallen Hamburg / Haus der Photographie kiállítása, amelynek adaptált verziója 2020. február 16-án vasárnapig látható a Kunst Haus Wienben.

Szóljon hozzá!