ZETApress

hírportál

Okos-szemüveg Bécsben

Bécsben fejlesztett adatszemüveg válthatja le az okos-telefonokat. Pusztán a szemmozgások vezérlik azt az adat-szemüveget, amelynek gyártása októberben indul Bécs új városrészében, Seestadtban.

A szemkövetést és kevert valóságot ötvöző eszköz főként a gyártás, a szállítmányozás és logisztika, valamint a kereskedelem és a turizmus terén nyithat új perspektívákat, és akár az okos-telefonokat is leválthatja ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Bécs új városrészében, Seestadtban készülhetnek Ausztria első adat-szemüvegei, ahol a Bécsi Gazdasági Ügynökség nemrég hozta létre Technológiai Központját. A gyártás októberben indul, az eszköz számos elemét 3D nyomtatón nyomtatják, az elektronikát pedig kézzel építik be a 7500 eurónál kezdődő szemüvegekbe.

Az bécsi Viewpointsystem fejlesztése a szemkövetést ötvözi a kevert valósággal, egy szemmozgást követő szemüvegből, egy erre rápattintható MR-egységből (MR-Click-on) és egy zsebnaptár méretű hardver (smart unit) egységből áll. A szemüveg két eleme együtt mindössze 95 grammot nyom és modulárisan, a MR-Click-on nélkül is használható. A rendszer csaknem bármilyen fényviszony mellett működik, a kétirányú kommunikáció résztvevőinek száma pedig nincs korlátozva.

A gyakorlatban ez például úgy néz ki, hogy az ember elsétál a Stephansdom előtt, érdeklődve felpillant rá, a látóterében pedig máris megjelennek a különböző tudnivalók a székesegyházról. Ezekből a szemével azokra kattint rá, amit érdekesnek talál, fényképet vagy videót készít, és ha akarja, ezt mindjárt el is küldi e-mailben.

Az adatszemüveg azonban fontos szerepet játszhat például iparvállalatok esetében a hibaelhárítások során is. A helyszínen lévő technikus más helyen ? akár más földrészen ? tartózkodó szakemberektől kérhet segítséget úgy, hogy azok az adatszemüveg révén pontosan azt látják a képernyőiken, amit a technikus néz. A szóbeli utasítások mellett műszaki rajzokat, vázlatokat, egyéb segédanyagokat küldhetnek neki a smart unitra, amelyeket az azonnal kivetít a látóterébe. Így senkinek sem kell a helyszínre utaznia, amivel rengeteg idő takarítható meg.

A jelenleg ötven embert foglalkoztató cég ügyfelei között olyan nagyvállalatok sorakoznak mint a Coca-Cola vagy a Heineken, az elmúlt három évben pedig tízmillió eurót fektettek a bécsi telephelyük fejlesztésébe. Eredetileg úgy tervezték, hogy áttelepülnek az amerikai Szilícium-völgybe, hogy elindítsák a gyártást, de amikor 2,3 millió eurós támogatást kaptak az Európai Unió Horizon 2020-as programja keretében, inkább maradtak Bécsben. A cég ügyvezetője az ORF-nek adott interjújában azt sem zárta ki, hogy a szemmozgás vezérlésű adat-szemüvegek öt éven belül leválthatják az okos-telefonokat.

Szóljon hozzá!