ZETApress

hírportál

Indonéz Napok Terézvárosban

Indonéz Napok 2019Az Indonéz Köztársaság Nagykövetsége és az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ szervezésében immáron 8. alkalommal került megrendezésre az Indonéz Napok és Jótékonysági Vásár a Városligeti fasori Indonéz Nagykövetségen.

A két napos családi programon a látogatók megismerkedhettek a távol-keleti ország kézműves-termékeivel, különlegesen ízletes gasztronómiájával, autentikus tánc- és zenei kultúrájával, egzotikus tájaival és ruhakölteményeivel és a szerencsésebbek értékes tombola-nyereményekkel gazdagodhattak.

Abby Perdana Soemantry, az Indonéz Kereskedelmi Központ első embere szívesen válaszolt kérdéseimre. A tolmácsolásban munkatársa: Kovács Attila segített. Az igazgató úr másfél éve él Magyarországon, így már a tavaly májusi kerti partin is vendéglátónk volt. A mostanira sok eladó érkezett Indonéziából, s magyar partnereik is kilátogattak, mert bármilyen hasznos és kényelmes az internet és a mobiltelefon, a kapcsolatokat személyesen kell ápolni!

Megtudtam, hogy a Központ Közép- és Kelet-Európa 12 országában segíti a kereskedelmi tevékenységet, szervezi a mostanihoz hasonló programokat. Zágrábban kávébemutatót, Csehországban élelmiszervásárt, Boszniában termékbemutatót tartottak, s még előttünk a nyár, szervezik az újabbakat.

Hazánkban mintegy 400 fős indonéz kolónia él szerte az országban. Ebbe az a száz indonéz diák is beletartozik, akik Stipendium Hungaricum-ösztöndíjasként tanulnak nálunk. Cserébe az indonéz kormány rendszeresen felajánl Darmasiswa-ösztöndíjakat magyar hallgatók részére az indonéz felsőoktatási intézményekben az indonéz nyelv, képzőművészet, tánc, zene és kézművesség elsajátítására. Az indonéz fél továbbá lehetőséget nyújt magyar diákok és oktatók számára indonéz nyelvi tanulmányok folytatására indonéz egyetemeken.

Apropó, nyelvtanulás! Indonéziában legalább ötszáz nyelv – és nem nyelvjárás! – létezik, s az igazgató úr is legalább ötöt tud ezekből. Mégse higgyük, hogy a világ negyedik legnépesebb országának lakói nem értenek szót egymással, mert a hivatalos államnyelvet mindenkinek el kell sajátítania. Persze a zene és a tánc nyelve nemzetközi, s ebből is tartottak bemutatókat mindkét nap az indonéz művészek.

Szóljon hozzá!