ZETApress

hírportál

Magyar pályázat nyert Brüsszelben

Beszéljünk az Európáról – középpontban az Európai Parlament

Nagy örömömre szolgált, amikor megtudtam, hogy magyar pályázó is van a nyertesek között – jelentette ki Fazakas Szabolcs, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának magyar elnöke május 2-án, kedden Brüsszelben, amikor kihirdették az Európai Parlament Tájékoztatási Főigazgatósága által közzé tett pályázat eredményét. A főigazgatóság azzal a céllal írta ki a pályázatot, hogy az európai média és a közvélemény jobban megismerje az Európai Parlament szerepét, működését, tevékenységét.

Az összesen 3 millió eurós keretösszegből olyan projektek nyerhettek támogatást, amelyek legkorábban 2006 áprilisában indultak és legkésőbb 2007 májusában érnek véget. A támogatás társfinanszírozás jellegű, tehát nem terjedhet ki a projekt egészére, maximum 75 százalék finanszírozható belőle.

A beadott 95 pályázatból öt volt magyar, összesen tíz nyertest hirdetett a főigazgatóság. A magyar pályázók közül az Események kategóriából a magyar Miniszterelnöki Hivatal is támogatást nyert. Pályázatuk címe Beszéljünk Európáról – középpontban az Európai Parlament. Az eseménysorozat több nagy látogatottságú szabadtéri szórakoztató rendezvény keretében valósul meg. Ilyenek a Sziget Fesztivál Budapesten, a Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen, Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden, Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója Zamárdiban és a szolnoki Gulyásfesztivál.

A szórakoztató programokon belül közérthetően, játékos formában, vetélkedők közbeiktatásával jutnak el az információk az érdeklődőkhöz az Európai Parlamentről. A műsorokat, amelyekről tájékoztatást adnak a helyi és központi média fórumok, ismert helyi tévés személyiségek vezetik, a televíziók és rádiók közvetítik. A szakértők, újságírók mellett aktívan részt vesznek rajtuk a magyar európai parlamenti képviselők is. Hiánypótló kezdeményezés, úgy gondolom képviselő kollégáim is szívesen részt vesznek benne – jelentette ki Fazakas Szabolcs az eredmény kihirdetéskor.

Szóljon hozzá!