ZETApress

hírportál

Bohócdokik a Gyermekklinikán

Az ápolókat köszöntötték ma a Piros Orr Bohócdoktorok. Látványos VirágcsokORR-ral lepték meg az ápolókat és a nővéreket a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai délután az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából.

A bohócdoktori vizitek során a nővérekkel szorosan működnek együtt, ezt a közös munkát köszönték meg a budapesti Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikáján. Mottójuk: a nevetés gyógyít!

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai 23 éve visznek mosolyt és vidámságot a kórházak falai közé. Az alapítvány 30 bohócdoktora 15 gyermekkórházat látogat heti rendszerességgel, ez idő alatt az ápolókkal karöltve közel 350 ezer beteg gyermek gyógyulásához járultak hozzá. A szakképzett ápolókkal való együttműködés nélkülözhetetlen munkájuk sikeréhez.

Együttműködés a beteg gyermekek érdekében

A bohócdoktorok sikeres tevékenységében fontos szerepe van az ápolókkal és a nővérekkel történő csapatmunkának, ezért köszönték meg a munkájukat a piros orrokkal díszített virágcsokORR-ral. A vizitek előtt a nővérek minden esetben tájékoztatják a bohócdoktorokat a gyerekek állapotáról, hiszen a kórterembe lépve a másodperc töredéke alatt kell alkalmazkodniuk az aktuális helyzethez és hangulathoz. A kórházi dolgozók visszajelzése az, hogy az ő vállukról is vesznek le terhet a bohócdoktorok. Amikor mennek a beteg gyerekekhez, sokszor a nővéreket is nevetésre bírják, így könnyebben, vidámabban megy a munka.

? Tapasztalatok azt mutatják, hogy az a hely, ahol a bohócdoktoraink megjelennek, rögtön vidámabbá válik. A humort használják a feszültség oldására, és hogy eltereljék a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és enyhítsék a szorongásukat. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetekre vonatkozó képzésére ? mondta Rékay Ágnes, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezető igazgatója.

? Régebben a kórházakat rendkívül nagy szigorúság jellemezte, a szülők is csak hetente egyszer látogathatták gyermeküket. Szerencsére azóta sok minden változott annak érdekében, hogy a kórházi hangulat jobban elviselhető, akár még kellemesebb is legyen. A gyógyuláshoz ? sok minden más mellett ? a közérzet javítása is nagyban hozzájárul ? nyilatkozta dr. Cserháti Endre, egyetemi tanár, az SE I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika professzora. ? 23 esztendő telt el azóta, hogy először találkoztam a Piros Orr Bohócdoktorokkal, akiknek éppen az a küldetése, hogy tréfákkal, játékkal a gyerekeket jobb kedvre derítsék. Nagy örömünkre szolgál, hogy 1996-ban a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikán kezdték meg munkájukat Magyarországon ? mondta el Cserháti professzor.

Hogyan segít az Intenzív Mosoly-program?

A Piros Orr Bohócdoktorok már a műtétre várakozó gyermekek gyógyulását is segítik. Ebben az esetben a műtétek előtt a gyermekkórházak gégészeti és sebészeti osztályán teremt barátságos, oldott légkört a bohócdoktor. Kora reggel egyeztet a nővérekkel a vizsgálatokról és a műtétekről. Az érkező gyerekeket a nővér a bohócdoktorral együtt fogadja, a délelőtt folyamán a műtétek előkészületei pedig egy nagy közös játékká válnak. A bohócdoktor vezeti fel a soron következő vizsgálatot, a gyermeket a műtőig kíséri, majd a beavatkozás után az osztályon várja, és humorral segíti át ezeken a feszültséggel teli órákon, támogatva ezzel az orvosok és a nővérek munkáját is.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

Az 1996 óta működő Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy bohócdoktoraival nevetést és humort vigyen az arra rászorulók életébe. Jelenleg 30 bohócdoktorunk 15 gyerekkórházat látogat heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal jelen vannak 3 idősek otthonában, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben. Bohócdoktoraik az elmúlt 23 év alatt közel 350 ezer beteg gyermekhez, valamint több ezer idős emberhez vitték el a gyógyító nevetést.

Nagy hangsúlyt fektetnek a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetekre vonatkozó képzésére. A havi rendszerességgel megtartott művészeti és pszichológiai továbbképzéseket Gelencsér Tünde művészeti vezető mellett, számos elismert magyar és külföldi vendégművész, gyermekpszichológus, valamint Európa leghíresebb bohóc trénerei tartják. A nevetés nemzetközi nyelv, amelyet a világ minden pontján megértenek. Sokat tanulhatnak abból a bohócdoktorok, hogyan dolgoznak a társaik a különböző országokban, ezért az alapítvány 2004-ben csatlakozott a Red Noses Clowndoctors International szervezethez.

Szóljon hozzá!